Ook chemiefederatie bevestigt: STEM-studies zitten in lift

"Aantal studenten Chemische Procestechnieken op vijf jaar meer dan verdrievoudigd", bloklettert de chemie- en farmafederatie essenscia. "Het niet gaat om een plotse opstoot, maar om een trend.

Trefwoorden: #chemisch, #duaal, #duaal leren, #essenscia, #generatiestudent, #proces, #procestechniek, #Se-n-Se-opleiding, #secundair na secundair, #stem, #student

Lees verder

HR

( Foto: Universiteit Siegen )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal nieuwe studenten voor technologische studierichtingen - ook wel STEM-studierichtingen genoemd (voor Science, Technology, Engineering & Mathematics), zit duidelijk in de lift.

De technologiebarometer van techfederatie Agoria wees al in de goede richting (zie leestip onderaan), maar nu bevestigt ook de tweede grote Belgische sectorfederatie, essenscia, de cijfers voor de studierichtingen die specifiek zijn leden uit de chemie- en farma-industrie aanbelangen.

"Het aantal studenten dat kiest voor wetenschappelijke en technische opleidingen – een belangrijke rekruteringsbasis voor de chemische en farmaceutische industrie – ligt in vergelijking met vorig jaar 10 tot 15 procent hoger bij de Vlaamse universiteiten en hogescholen", laat essenscia weten.

Gedelegeerd bestuurder Frank Beckx: “Positief is dat het niet gaat om een plotse opstoot, maar om een trend die zich nu al enkele jaren stelselmatig doorzet".

Aan de universiteiten stijgen de inschrijvingen voor wetenschappelijke en technologische studierichtingen trouwens gemiddeld met 10%. Het gaat over de opleidingen Chemie, Fysica, Biologie, Ingenieurswetenschappen, Industriële Wetenschappen en Farmaceutische Wetenschappen. Positieve uitschieters zijn de opleidingen Biochemie & -technologie en Bio-ingenieurs-wetenschappen met een toename van respectievelijk 23% en 35%.

De inschrijvingen voor de bacheloropleidingen aan de hogescholen liggen zelfs 15% hoger dan op hetzelfde moment vorig jaar. Zo kent de studierichting Chemie opnieuw een stijging na een kleine terugval vorig schooljaar. Elektromechanica, Agro- & Biotechnologie en Biomedische Laboratoriumtechnologie trekken het hoogste aantal nieuwe studenten aan.

In het voortgezet secundair onderwijs starten er vandaag zelfs 25% meer leerlingen in de Se-n-Se-richting (secundair na secundair) Chemische Procestechnieken. In Vlaanderen bieden 8 scholen die studierichting aan. "Er starten vandaag 177 leerlingen, een absoluut record", aldus essenscia.

Het aantal studenten in deze opleiding tot procesoperator, een knelpuntberoep, is de voorbije vijf jaar zelfs meer dan verdrievoudigd. Dankzij de grote tewerkstellingskansen die het diploma biedt, is de belangstelling van studenten jaar na jaar gegroeid.

essenscia vlaanderen had in het verleden precies deze Se-n-Se-studierichting Chemische Procestechnieken naar voor geschoven als proefproject voor de uitbouw van duaal leren als volwaardige onderwijsvorm. Nog begin juli keurde de Vlaamse regering een conceptnota goed over duaal leren, een combinatie van leren en werken naar Duits model, waarbij een aanzienlijk deel van de opleiding bestaat uit leren op de werkvloer.

In de opleiding Chemische Procestechnieken ligt de focus nu al op werkplekleren met 50 dagen bedrijfsstage en een zevendaagse training bij ACTA in Brasschaat, het opleidingscentrum van de chemiesector. Volgend schooljaar willen we deze opleiding dan ook aanbieden als volwaardig duaal leertraject", aldus Beckx.


ACHTERGROND
De Se-n-Se Chemische Procestechnieken kan gevolgd worden in Don Bosco Haacht, Don Bosco Hoboken, PITO Stabroek, Sint-Carolus Sint-Niklaas, Sint-Jozefinstituut Bokrijk, Stella Maris Merksem, Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo en Vesaliusinstituut Oostende.