1,3 miljard euro voor Nederlands biotech bedrijf

De Amerikaanse farmaceut Amgen neemt Dezima Pharma over voor dit recordbedrag, omdat het een revolutionaire cholesterolverlager heeft ontwikkeld.

Trefwoorden: #Amgen, #biotech, #cholesterol, #cholesterolverlager, #Dezima Pharma, #hart- en vaatziekten

Lees verder

Techniek

( Foto: Flickr, ravindra gandhi )

ENGINEERINGNET.NL - Amgen legt dit, voor deze branche, heel hoge bedrag neer omdat het de rechten wil hebben op het nieuwe medicijn om cholesterol te verlagen. Dit vermindert de kans op hart- en vaatziekten of een nieuwe hartaanval.

Vernieuwend is aan de pil is dat het de aanmaak van nieuw slecht cholesterol blokkeert en tegelijkertijd de afvoer van slecht cholesterol in de celwand afvoert. Het medicijn van Dezima Pharma is te gebruiken als aanvulling op bestaande middelen.

Testen vielen tot nu toe positief uit. Volgende stap is om het medicijn op grotere schaal te testen bij duizenden patiënten. Wanneer het daadwerkelijk door dokters kan worden voorgeschreven, valt nog niet te zeggen.

De pil is ontwikkeld door AMC-professor John Kastelein, die in 2012 het bedrijf opstartte. De onderneming is gevestigd in Naarden.

De aandelen van Dezima Pharma zijn nu nog in handen van investeerder Forbion Capital Partners en enkele andere aandeelhouders. Zij staken tezamen al 14,2 miljoen euro in Dezima Pharma, dat ook een krediet van EZ kreeg.

Amgen investeert in eerste instantie 300 miljoen dollar en betaalt in stappen de rest van het bedrag als de volgende ontwikkelingsfase en verkopen succesvol verlopen. Als het medicijn uiteindelijk wordt verkocht, kan Amgen royalty’s verwachten.

Amgen raakte geïnteresseerd na de publicatie van positieve testresultaten door Dezima Pharma een paar maanden geleden.