Elia schakelt over op IP-communicatie in hoogspanningsstations

Transmissienetbeheerder Elia gaat communicatie in hoogspanningsstations overschakelen naar IP-technologie. Dat moet verdere digitalisering naar een 'smart' elektriciteitsnet mogelijk maken.

Trefwoorden: #cisco, #elia, #energie, #hoogspanning, #ip, #proximus, #scada

Lees verder

Techniek

( Foto: Cisco )

ENGINEERINGNET.BE - In een smart grid kunnen alle systemen met elkaar communiceren, heeft de transmissienetbeheerder een beter zicht op verbruik en productie en kan hij het netwerk in balans houden.

"We hebben nood aan een elektrisch netwerk dat alle energiestromen gedetailleerd in kaart brengt", stelt Elia. "Dat is een gevolg van het succes van hernieuwbare en gedistribueerde energiebronnen, de internationalisering van de energiemarkt en het stijgende aantal multidirectionele energiestromen".

De beheerder schakelt daarom alvast voor zijn hoogspanningsstations over op IP-communicatie. Voor het kantoornetwerk, het draadloze netwerk en de telefonie- en videocommunicatie gebeurde dat al vroeger.

Vandaag is het zo dat schakelaars en transformatoren in de hoogspanningsstations aangestuurd worden met SCADA-software. Die industriële beheertoepassingen maken gebruik van traditionele communicatienetwerken en zullen stelselmatig vervangen worden door moderne netwerken op basis van het universele en flexibelere IP-protocol.

"Zo behouden we één netwerk voor netbeheer, videobewaking, beveiliging en monitoring. De operator kan het netwerkverkeer zelf prioriteren".

Over tien jaar moeten alle stations uitgerust zijn met connected grid switches. In een eerste fase zal de beheerder daarom zo’n 1.500 nieuwe netwerkswitches installeren. In elk hoogspanningsstation komt er een krachtige aggregatieswitch die gekoppeld wordt met gemiddeld een tiental kleinere switches.

Die reeks voor ‘industrieel ethernet’ werd speciaal gebouwd voor gebruik in hoogspanningsstations. Ze zijn bestand tegen temperatuurschommelingen, vochtigheid en elektromagnetische krachten.


ACHTERGROND
Elia heeft de nodige leveranciers al gekozen voor zijn moderniseringsproject. De switches dragen het merk Cisco. Proximus mag de netwerkapparatuur aanleveren en instaan voor het onderhoud en de upgrades van de besturingssoftware van de switches. Elia zorgt zelf voor de installatie in de elektrische onderstations, omwille van de complexiteit en de nodige veiligheidsvoorschriften om in hoogspanningsomgevingen te kunnen werken.