Nederlandse overheid ontwerpt nieuwe aanpak zorg

In 2016 is Nederland gastheer van de Global Health Security Agenda, daarnaast komt er 140 miljoen euro beschikbaar voor kwaliteitsverbetering van de Nederlandse verpleeghuizen.

Trefwoorden: #antibiotica, #antibioticaresistentie, #Global Health Security Agenda, #One Health-benadering, #resistentie, #verpleeghuizen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Het tegengaan van antibioticaresistentie heeft prioriteit. Nationaal krijgt dit aandacht via de aanpak antibioticaresistentie 2015-2019 en internationaal onder andere tijdens het Europees voorzitterschap in de eerste helft van 2016.

De aanpak van antibioticaresistentie richt zich op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door resistente bacteriën: zorg, dieren, voedsel en milieu, de zogenoemde One Health-benadering.

In 2016 is Nederland gastheer van de Global Health Security Agenda. Dit is een internationaal samenwerkingsverband om de uitbraak van besmettelijke ziekten tegen te gaan.

Voor verpleeghuizen in Nederland komt in 2016 140 miljoen euro beschikbaar. In de jaren daarna loopt dit bedrag op tot structureel 210 miljoen euro. Daarbovenop wordt een geplande bezuiniging binnen de Wet langdurige zorg van 45 miljoen in 2016 geschrapt.

Het leeuwendeel van het extra geld gaat naar opleiding en bijscholing van medewerkers, zodat hun kennis beter aansluit op de wensen, behoeften en mogelijkheden van cliënten.

Daarnaast wordt de dagbesteding flink uitgebreid, met gemiddeld een uur per dag, waarbij wordt geluisterd naar de wensen van bewoners zelf. Verder worden cliëntenraden versterkt en wordt het toezicht intensiever en meer gericht op kwaliteit door de ogen van de cliënt.

Nederland geeft elk jaar meer geld uit aan de zorg. Door succesvol beleid om de kosten te beheersen is de groei van de zorgkosten sinds 2012 gematigd. De beheersing van de groei is toe te schrijven aan het succesvolle geneesmiddelenbeleid, de hervorming van de langdurige zorg, de verschillende akkoorden binnen de zorgsector en scherpere inkoop van verzekeraars.

De zorgkosten in Nederland groeien komend jaar naar verwachting met 3,6% van 65,5 tot 67,8 miljard euro.

Eind dit jaar komt er een nieuw geneesmiddelenbeleid gericht op kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van nieuwe en dure medicijnen zijn een prioriteit in 2016 en zullen ook internationaal op de agenda gezet worden.