• 30/09/2015

Q4X Lasersensor als ultieme 'problem solver'

De Q4X is een lasersensor voor afstandsgebaseerde applicaties. Deze ‘alles-kunner’ is in staat afstandswijzigingen van slechts 1 mm te onderscheiden, zelfs bij het max. bereik van 300 mm.

Trefwoorden: #detectie, #lasersensor, #lopende band, #Multiprox, #Q4X Lasersensor

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Soms zijn de uitdagingen die worden gesteld aan sensortechniek bijzonder groot.

Zo heeft de Food & Beverage industrie zijn typische ‘bottlenecks’, zoals de detectie aan een hoge snelheid van (transparante) flessen - al of niet met reliëf - of de detectie van meerkleurige reflecterende verpakkingen. (video).

In assemblagetoepassingen is de detectie van zwarte onderdelen op een zwarte achtergrond dan weer een hele krachttoer.

Veelzijdige oplossing
De Q4X is ontworpen voor de detectie van onderdelen met lage contrastverschillen. Door het afstandsgebaseerde meetprincipe en de hoge excess gain (best in class !) geeft de Q4X geeft een betrouwbare detectie van de aanwezigheid of het ontbreken van onderdelen met een grote verscheidenheid aan kleuren, materialen en oppervlakken.

De Q4X is beschikbaar als digitale en analoge types. Deze laatste hebben een minimum resolutie van 0,15 mm bij een met een schakelafstand tot 100 mm. De sensor heeft een chemisch resistente behuizing van roestvaststaal volgens IP67, IP68 en IP69K. (video).

De instelling gebeurt intuïtief d.m.v. 3 gevoelige drukknoppen en het afgeschuind 4-digits display dat vanop afstand duidelijk afleesbaar is. Meerdere bedrijfsmodi kunnen worden ingesteld in eenzelfde apparaat. Een heldere LED geeft duidelijk de schakeltoestand weer.

Typische applicaties

  • detectie van zwarte onderdelen op een zwarte achtergrond, bvb van zwart rubber dat zich voor zwart metaal bevindt (video)
  • detectie van aanwezigheid/ontbreken onderdelen, zoals dichtingsringen, beugels, ...
  • oriëntatie- of positiecontrole onderdelen, etiketten, afsluitdoppen, … (video)
  • detectie van veelkleurige reflecterende verpakking, al of niet gerimpeld (video)
  • detectie van foliën bij bvb. kant-en-klare maaltijden
  • detectie vulniveau, bvb van pillen in doosjes (video)

Klik hier voor video’s, tutorials, applicaties en technische documentatie.


Vraag snel méér informatie via de Direct Contact-service van EngineeringnetBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.