VUmc-onderzoek biedt nieuwe kansen voor gerichte kankertherapie

Onderzoek toont aan dat zwakke eiwitverbindingen (nietjes) tussen gekopieerde chromosomen een verrassend nieuw aangrijpingspunt bieden voor gerichte kankertherapie.

Trefwoorden: #chromosomen, #cohesieringen, #DNA, #eiwitten, #kanker, #kankerbehandeling, #NWO, #therapie, #VUmc

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - De resultaten van dit onderzoek, uitgevoerd door Job de Lange, Rob Wolthuis, en andere onderzoekers van het VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA), worden gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Enkele uren voordat cellen delen, maken ze van elk chromosoom eerst een exacte kopie. Deze kopieën moeten stevig aan elkaar verbonden blijven, met een soort nietjes van eiwit.

Pas op het moment dat de celdeling begint, laten de nietjes los en beweegt elk chromosoom naar een van de twee nieuwe cellen. De nietjes voorkomen dus dat de chromosomen door elkaar worden gehusseld.

Recent is gebleken dat chromosoom-nietjes vaak zwak zijn in kankercellen. De Lange en Wolthuis: "We hebben ontdekt dat zwakke nietjes de kankercellen afhankelijk maken van een snel delingsproces. De kankercellen zijn te bestrijden door de deling op een specifiek punt af te remmen. Het mooie is dat gezonde cellen prima bestand zijn tegen zo'n vertraagde deling. Op deze manier kunnen kankercellen gericht worden aangepakt."

De originele en gekopieerde chromosomen worden over twee nieuwe cellen verdeeld doordat er van twee kanten tegelijkertijd aan de chromosomen wordt getrokken. De nietjes tussen de chromosomen moeten de trekkracht eerst weerstaan gedurende de tijd dat deze kracht zich opbouwt.

De nietjes in de kankercellen bieden echter maar weinig weerstand. Zodra de trekkracht wat langer aanhoudt dan normaal, bijvoorbeeld wanneer door de onderzoekers de aanloop naar het delingsproces een beetje wordt vertraagd, raken de chromosomen in de kankercellen elkaar kwijt. Hierdoor loopt het delingsproces definitief vast en sterft de kankercel.

Gezonde cellen met normale nietjes kunnen langdurige trekkracht gewoon doorstaan, en groeien na een opgelegde vertraging zonder fouten verder.

De bevindingen van De Lange en Wolthuis werden bevestigd met een nieuw soort celdelingsvertragende stof die op Harvard University is ontwikkeld. Deze is nu nog alleen geschikt voor laboratoriumproeven.

Varianten van deze celdelingsremmer zijn volop in ontwikkeling en kunnen in de toekomst worden getest als kankermedicijn. Het is nog onduidelijk waarom kankercellen vaak verzwakte nietjes hebben.

Een belangrijke uitdaging is om vooraf te herkennen of een tumor zwakke nietjes heeft. De Lange en Wolthuis hopen dat door hun ontdekking het kankeronderzoek naar 'cohesieringen', zoals de nietjes worden genoemd, in een stroomversnelling komt en deze vragen snel beantwoord worden.

Het onderzoek van De Lange en Wolthuis is gefinancierd door het CCA, KWF en NWO.


(bron: VUmc)