Winnaars ZLTO Initiatiefprijs 2015 bekend

Het gaat om een project waarbij boeren en tuinders zich samen met bierbrouwer Bavaria inzetten voor schoon water en een project voor kruiden telen op water.

Trefwoorden: #Bavaria, #bierbrouwer, #CLM, #gemeente Laarbeek, #Rabobank, #Rijkswaterstaat, #Waterschap Aa & Maas, #ZLTO Initiatiefprijs

Lees verder

Techniek

( Foto: ZLTO © Eljee Bergwerff )

ENGINEERINGNET.NL - Onder de naam ‘Boer Bier Water’ hebben lokale boeren en tuinders de handen ineengeslagen met Bavaria, ZLTO, gemeente Laarbeek, Waterschap Aa & Maas, Rijkswaterstaat, CLM en de lokale Rabobank. Droogteschade en aantasting van het grondwater in dit gebied vormt op langere termijn een risico, zowel voor de boeren, als voor Bavaria.

Om dit te voorkomen zijn verschillende initiatieven gestart. Zo wordt gezuiverd proceswater van Bavaria weer ingebracht in landbouwgrond, door teelt in biologisch afbreekbaar plastic is een enorme reductie van gewasbeschermingsmiddelengebruik gerealiseerd en brouwgerst wordt lokaal geteeld. De prijs bestaat uit een sculptuur en 2.500 euro.

De jury: “Uitgangspunt was hergebruik van afvalwater van Bavaria. Maar het project heeft geleid tot mooie bij-effecten, zoals omschakeling van teelten, bewustwording op gebied van gewasbescherming en duurzaam gebruik van de bodem.”

De Kruidenaer uit Etten-Leur ontving de ZLTO Initiatief Publieksprijs 2015 ter waarde van 2.500 euro. Het telen van kruiden op water heeft grote voordelen ten opzichte van traditioneel telen: 75% minder waterverbruik, meststoffen en substraat.

Het eerste jaar is Monden gestart met proeven in Zwaagdijk, later volgden snel vijvers op ons eigen bedrijf. Om zo veel mogelijk proeven te doen werden er 12 kleine vijvers geïnstalleerd.

Dit leverde zulke goede resultaten op dat Monden dit jaar 1 hectare kas heeft ingericht voor de teelt van basilicum. Teelt op water levert het hele jaar door een betrouwbaar product van constante kwaliteit voor zijn klanten.

De jury: “Het idee is zeer haalbaar en simpel. Op lange termijn zou dit zeker een revolutie kunnen betekenen in de kruidenteelt. Zeer origineel, prachtig om te zien en vrij indrukwekkend om zo te denken.”

De derde genomineerde, Heyde Hoeve, kreeg een cheque van 1.000 euro. Vier varkenshouders in Zuidoost-Brabant hebben zich verenigd in Heyde Hoeve, dat varkensvlees als een sterk en duurzaam merk in de markt zet.

In totaal zijn achttien initiatieven voor de ZLTO Initiatiefprijs 2015 aangemeld. Via de website van ZLTO konden leden en niet-leden hun stem uitbrengen op hun favoriete initiatief. Telen op water kreeg bijna 800 stemmen, van de in totaal 1570 uitgebrachte stemmen.

Vanaf volgend jaar wordt er naast de Initiatiefprijs een aanmoedigingsprijs ingesteld. Met de toekenning van de aanmoedigingsprijs ondersteunt de jury voortaan een veelbelovend initiatief waarvan de haalbaarheid nog niet 100% is bewezen. Hiervoor wordt 1.500 euro beschikbaar gesteld.

Het is de dertiende keer dat ZLTO de Initiatiefprijs heeft uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen voor leden die een vernieuwend idee succesvol in de markt zetten.