Sas van Vreeswijk presenteert plannen 3de kolk en verbreding Lekkanaal

Het gaat onder meer om de aanleg van een derde sluiskolk en renovatie van de eerste en tweede sluiskolk, waarbij dit project start in het najaar van 2016 en gereed is in 2019.

Trefwoorden: #Lekkanaal, #renovatie, #Sas van Vreeswijk, #sluis, #sluiscomplex, #sluisdeur, #sluiskolk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.NL - De derde sluiskolk krijgt een diepte van 4 meter, waardoor schepen via Vreeswijk van en naar het Amsterdam-Rijnkanaal te kunnen varen.

Ook krijgt deze sluis dubbele roldeuren, dat twee grote voordelen heeft. Bij het falen van een sluisdeur - bijvoorbeeld na een aanvaring – blijft de sluis toch in bedrijf. Ook ontstaat er ruimte voor het schutten van twee schepen van ieder 135 meter lang. Het geheel leidt tot een verkorting van de wachttijden bij de sluis.

Aannemer Sas van Vreeswijk neemt verschillende maatregelen om de hinder voor de scheepvaart door de werkzaamheden aan de sluis zo veel mogelijk te beperken. De derde sluiskolk wordt eerst gebouwd en opengesteld voor scheepvaartverkeer. Daarna renoveren ze de andere twee kolken.

Hinder is vooral te verwachten tijdens het aanbrengen van damwanden, het plaatsen van monitoringsapparatuur en het testen van het sluiscomplex. De overige werkzaamheden gebeuren buiten de vaarroute zodat schepen er zo min mogelijk last van hebben.

De eerste helft 2016 wordt besteed aan de aanvraag van vergunningen, archeologisch onderzoek, aanvullend bodemonderzoek ten behoeve van de primaire waterkering en andere onderzoeken. In de tweede helft vinden werkzaamheden plaats ter voorbereiding van het project, zoals het kappen van bomen, verleggen kabels en leidingen en het slopen van drie (woon)boerderijen.

In 2017 en 2018 vindt de aanleg van de derde sluiskolk plaats en wordt het Lekkanaal verbreed. In 2019 moet deze derde sluiskolk in gebruik zijn en start de renovatie van sluiskolk 1 en 2. Eind 2019 moet het gehele project zijn afgerond.