2,5 miljoen euro voor bio-aromaten onderzoek en bouw proeffabriek

De Green Chemistry Campus heeft samen met Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe) en Brightlands Chemelot Campus een Europese subsidie ontvangen.

Trefwoorden: #bio-aromaten, #Brightlands Chemelot Campus, #Chemelot Institute for Science & Technology, #Europese subsidie, #Green Chemistry Campus, #InSciTe, #onderzoek, #proeffabriek, #SCeLiO-4B

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brightlands Chemelot Campus )

ENGINEERINGNET.NL - In het project, SCeLiO-4B (Suikers, Cellulose en Lignine Opschaling naar BioBased Building Blocks) genaamd, gaan de partners samenwerken aan het inventariseren, ontwikkelen, testen en opschalen van innovatieve processen en (bij)producten op het gebied van bio-aromaten.

Hierbij wordt gekeken naar de chemische reactie en het scheidingsproces, om procestechnologie te realiseren die de biobased ingrediënten kan leveren met de juiste productspecificaties.

In het project wordt enerzijds gewerkt aan de omzetting van lignine in hoogwaardige producten zoals fenol, brandstof en -additieven, en anderzijds aan de conversie van suikers naar furanen, die als intermediair dienen voor (gefunctionaliseerde) bio-aromaten en andere groene bouwstenen.

Aromaten zijn een van de belangrijkste grondstoffen voor de chemische industrie. Op dit moment worden aromaten gewonnen uit aardolie. De winning van aromaten uit plantaardig restmateriaal vermindert de afhankelijkheid van aardolie, leidt tot minder CO2-uitstoot en het biedt een winstgevend én duurzaam perspectief voor de chemische industrie en de toeleverende industrie.

Het SceLiO-4B project heeft een budget van 11,3 miljoen euro. Het project kan rekenen op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de rijksoverheid en de provincies Noord-Brabant en Limburg, die via het Operationeel Programma Zuid-Nederland 4,5 miljoen euro ter beschikking hebben gesteld.

Het SCeLiO-4B project richt zich op drie gebieden. Het realiseren en uitbouwen van proeftuinen op de Brightlands Chemelot Campus en de Green Chemistry Campus met daarin alle infrastructuur en apparatuur die noodzakelijk is voor het faciliteren van onderzoek, opschaling en ontwikkeling op het gebied van biobased bouwstenen.

Het verzorgen van onderwijs & training, business development, project management en communicatie. Het gezamenlijk uitvoeren van onderzoek en ontwikkelingsactiviteiten waarmee valide systemen en processen kunnen worden gerealiseerd.

Op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie. Biobased aromaten vormen een belangrijke focus.

Drie Campus vestigers maken onderdeel uit van het SCeLiO-4B project. Progression Industry ontwikkelt hoogwaardige biobrandstoffen en werkt aan marktintroductie.

TNO verricht onder de vlag van Biorizon onderzoek naar bio-aromaten. Shared Research Center Biorizon is een initiatief van TNO, VITO en Green Chemistry Campus en heeft als doel om voor 2025 commerciële productie van bio-aromaten mogelijk te maken.

Nettenergy heeft de PyroFlash technologie ontwikkeld en bouwt daarmee mobiele pyrolyse installaties die simultaan biochar, bio-olie, houtazijn en houtgas produceren. Het bedrijf wil de productie van vloeibare producten verder opschalen.