HollandPTC onderzoeksproject ‘PROTONS4vision’ ontvangt subsidie

Het project beoogt nieuwe beeldvormingstechnieken te ontwikkelen om het gezichtsvermogen te beschermen van patiënten die protonentherapie ondergaan vanwege een oogtumor.

Trefwoorden: #beeldvormingstechniek, #HollandPTC, #onderzoeksproject, #protonentherapie, #PROTONS4vision, #subsidie

Lees verder

research

( Foto: Varian Medical Systems )

ENGINEERINGNET.NL - Deelnemers aan dit project zijn TU Delft, LUMC en Erasmus MC.

Het wordt mede gefinancierd door Technologiestichting STW, het Top consortium voor Kennis & Innovatie (TKI-HTSM) en industrieel partner Varian Medical Systems. Er is nu ook een subsidie toegekend, waarvan de hoogte niet bekend is gemaakt, binnen de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM).

Oogmelanomen zijn de meest voorkomende primaire oogtumoren. Bij de behandeling van een dergelijke tumor met radiotherapie is het de uitdaging om de straling te beperken tot de tumor en het oog verder niet te beschadigen.

Protonentherapie is een vorm van radiotherapie die precies voor dit doel is ontwikkeld: het kan de bestraling sterk begrenzen en op die manier mogelijk het gezichtsvermogen van de patiënt sparen.

Om de precieze protonenbundel op de tumor te richten, zijn echter hoog kwalitatieve beeldvormingstechnieken nodig, die de exacte plek en geometrie van de tumor bepalen voorafgaand en tijdens de bestraling.

In het PROTONS4vision project ontwikkelen ingenieurs en medici samen nieuwe hoge resolutie MRI technieken waarmee oogtumoren in drie dimensies gelokaliseerd kunnen worden, technieken om de bestraling te plannen met behulp van alleen MRI beelden en een nieuw systeem om de bewegingen van het oog te volgen.

De MRI en het systeem om oogbewegingen te volgen, kunnen uiteindelijk de huidige techniek vervangen waarbij voorafgaand aan de bestraling tantaal clips worden bevestigd op het oppervlak van het oog.

Zodra het project is voltooid, kunnen succesvolle innovaties meteen geïmplementeerd worden in HollandPTC, het eerste protonentherapiecentrum in Nederland met een speciale oogafdeling. HollandPTC wordt momenteel in Delft gebouwd en opent zijn deuren in 2017 om jaarlijks 600 patiënten te behandelen met specifieke kankerindicaties, waaronder oogmelanomen.

Alle innovaties die voortkomen uit het multidisciplinaire PROTONS4vision project hebben één en hetzelfde doel: de oogtumor maximaal vernietigen en het gezichtsvermogen minimaal beschadigen, om zo de kwaliteit van leven van de patiënt te optimaliseren.