2,5 miljard euro aan Nederlandse investeringen voor de chipsector

De Nederlandse TU Eindhoven, Fontys Hogeschool en Summa College ontvangen uit dit investeringspakket 450 miljoen euro voor talentontwikkeling, om zo de chipsector versneld vooruit te brengen.

Trefwoorden: #chips, #conductor, #investering, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - Chips zijn van levensbelang geworden voor het functioneren van onze maatschappij.

Er zitten steeds meer en steeds krachtigere chips in steeds meer producten en systemen. Overheden wereldwijd zien semicon-kennis en -capaciteit dan ook als cruciaal voor maatschappelijke, economische en geopolitieke belangen.

De grote wereldmachten hebben daarom enorme stimuleringspakketten uitgetrokken voor de versterking van hun chipsector. Zo lanceerde de EU in 2022 de European Chips Act.

De Nederlandse overheid investeerde onlangs 2,5 miljard euro in voorzieningen voor de Nederlandse chipsector, genaamd Project Beethoven, met het zwaartepunt in Brainport.

Hierin is een sleutelrol weggelegd voor kennisinstellingen, want semicon is ’s werelds meest complexe industrietak, en die complexiteit neemt alleen maar toe.

TU Eindhoven doet al ruim vijftig jaar internationaal vooraanstaand onderzoek op het gebied van chiptechnologie.

Het gaat daarbij om het ontwikkelen van nieuwe soorten chips, onderzoek naar de hypercomplexe chipmachines die steeds extremere prestaties moeten leveren, en naar de materialen en processen waarmee de microchips worden gemaakt.

Bij de Eindhovense universiteit werken ruim 700 onderzoekers van 25 onderzoeksgroepen aan semicon, en de verwachting is dat dit aantal flink zal gaan groeien. Daarnaast heeft de universiteit uitzonderlijke onderzoekslaboratoria voor semicon, waaronder de grote cleanroom van Nanolab@TU/e.

Het nieuwe flagship Future Chips van TU Eindhoven is een strategische samenwerking tussen alle betrokken groepen, centra, instituten en faculteiten van de universiteit om de ontwikkeling van semicon-technologie versneld vooruit te brengen, zowel qua onderwijs, onderzoek als ondernemerschap. De universiteit zet hierbij nadrukkelijk in op samenwerking met haar partners in de Brainportregio en daarbuiten.