Trillende nanodruppels kunnen tumoren aanvallen

Onderzoek & Wetenschap 8/02/2021 8:33:11

Minuscule druppels naar een tumor sturen en die met een gefocusseerde geluidbundel laten verdampen: het kan een manier zijn om de tumor te beschadigen of lokaal medicijnen af te leveren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Lab-on-chip-tests sneller met magnetische deeltjes

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van de Nederlandse Universiteit Twente laten een nieuw fenomeen zien dat de druppelverdamping in gang zet: het gebeurt precies bij de akoestische resonantiefrequentie en zorgt voor een snelle en efficiënte verlaging van de druk in de druppel, tot onder de drempelwaarde voor verdamping.

Microbelletjes die zijn gestabiliseerd met een schil, zijn in de bloedbaan zichtbaar te maken met ultrageluid en krijgen in de medische wereld meer en meer toepassingen, in zowel beeldvorming als therapie. Microbellen zijn helaas te groot om een tumor binnen te dringen.

Nanodruppels kunnen dat wel. Door ze naar een tumor te leiden en ter plekke te laten verdampen kunnen deze dampbellen toch een therapeutisch effect in de tumor realiseren. Verdamping lijkt misschien een alledaags verschijnsel waarvan alles wel bekend is, maar de UT-onderzoekers laten nu een nieuw mechanisme zien.

Dit werkt op basis van resonantie, net als bij het kristallen glas dat knapt bij die ene hoge zangnoot. Op die resonantiefrequentie is de verdamping te sturen en te versterken. Het onderzoek is uitgevoerd met druppels van fluorkoolwaterstof (hfk’s) met een laag kookpunt.

In de praktijk is verdamping moeilijk te controleren, omdat er nucleatiekernen nodig zijn: ‘kiemen’ in de druppel die de verdamping in gang zetten. De drastische drukverlaging die plaatsvindt bij resonantie (zes keer lager dan in de omliggende vloeistof) zorgt voor een dramatisch grotere kans op verdamping. Het resonantie-effect ontstaat doordat de geluidssnelheid in de fluorkoolwaterstof veel lager is dan in het water of weefsel rondom de druppel.

De onderzoekers laten zien dat de verdamping in gang gezet wordt door een akoestische golf naar de druppels te sturen. Deze gecontroleerde verdamping leidt tot nieuwe mogelijkheden om tumoren te behandelen. De verdamping van nanodruppels die doordringen tot in de tumor kan door resonantie ‘aan’ worden gezet.

De tumor kan beschadigd raken door het geweld waarmee de verdamping plaats vindt, maar het is ook een manier om medicatie lokaal en alleen in de tumor af te leveren zonder bijwerkingen in de rest van het lichaam.

De nieuwe kennis over resonantie-gestuurde verdamping is, behalve voor de medische wereld, ook belangrijk in de energieopslag of verbrandingsprocessen. << (Guy Leysen) (foto: Universiteit Twente)

Het onderzoek is uitgevoerd in de groep Physics of Fluids, onderdeel van het MESA+ Instituut en het TechMed Centre van de UT en werd gepubliceerd in Physical Review Letters. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners