Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

Onderzoek & Wetenschap 6/01/2012 9:50:06

Nieuwe, genomische benadering leidt tot betere identificatie voedselpathogenen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Nog steeds zijn er heel wat ziekte-uitbarstingen die het gevolg zijn van besmettingen met voedselpathogenen. Het traceren van de betreffende bacteriën gebeurt door het DNA ervan in kleinere stukjes te breken om vervolgens de bandpatronen te analyseren.

Probleem is dat verschillende stammen genetisch te erg op mekaar lijken om ze via de gangbare identificatiemethode voldoende te kunnen onderscheiden.

Hierdoor is het onmogelijk om vast te stellen of een voedselpathogeen dat een persoon ziek maakte, hetzelfde is als dat die een ander heeft geïnfecteerd. Die tekortkoming bleek onder meer toen in 44 staten van de USA 272 mensen waren geïnfecteerd door het eten van salami die besmette peper bevatte.

Vorsers besloten dan ook om na te gaan of een andere, genomische benadering soelaas kon brengen. Daartoe maakten ze sequenties van het genoom van 47 Salmonella-stalen, waarvan er 20 afkomstig waren van personen die tijdens de salami-uitbraak besmet waren geraakt, en 27 van andere bronnen.

Ze bleken inderdaad in staat om zodoende een onderscheid te maken tussen de Salmonella’s die bij de infectie waren betrokken, en deze die dat niet waren. Voorts konden vier van de groep van twintig stalen aan de besmette peper worden gerelateerd.

Maar de onderzoekers stelden ook vast dat vier personen eigenlijk waren geïnfecteerd door het eten van besmette pistachenoten, hoewel slechts één ervan tijdens het ‘salamischandaal’ melding had gemaakt dit te hebben geconsumeerd.

Andere Salmonellastammen wezen uit dat er ook, weliswaar kleinschaliger, infecties waren die aan andere besmettingsbronnen dienden te worden gerelateerd, en waarvan de autoriteiten vóór het onderzoek niets wisten.

Besluit van dit onderzoek was dat het, vrij recente, gebruik van genoomsequentiemethodes voor het onderzoek van ziekteuitbarstingen door voedselpathogenen, zeer beloftevol is. De techniek wordt dan ook verder op punt gezet en gaandeweg op andere soorten bacteriën dan Salmonella toegepast. << (KV) (Bron: Cornell Food Science) (foto wikipedia)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners