imec helpt Gentse start-up Sensolus bij optimalisatie GPS tracker

Sensolus ontwikkelt energiezuinige oplossingen voor Internet-of-Things (IoT) toepassingen en heeft imec onder de arm genomen voor de optimalisatie van zijn sticknTrack GPS tracker.

Trefwoorden: #GPS, #GPS tracker, #imec, #Internet of Things, #IoT, #nanotechnologie, #Sensolus, #startup, #tracker

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De SticknTrack oplossing bestaat uit een gps voor lokalisatie en een SigFox laagvermogen communicatiemodule, gecombineerd met een cloud-based platform waarop een set van applicaties en diensten gebouwd zijn voor een efficiënter beheer en risicomanagement van materialen die geen eigen energievoorziening hebben.

Hiermee kan de klant zijn objecten gedurende meerdere jaren volgen vanaf tablet, pc of smartphone, en dit zonder opladen of vervanging van batterijen.

Lopende projecten zijn onder meer te vinden in de logistiek (containers, werkmateriaal, koeldozen, dure postpakketten), maar ook in de kunstwereld, de zeilwereld, en zelfs voor het tracken van vrij lopende kuddes schapen.

De tracker heeft de grootte van een bankkaart, en is een install-and-forget oplossing waarbij de batterij een autonomie van meerdere jaren garandeert.

De geïntegreerde SigFox antenne is een wide-area netwerk antenne gekenmerkt door een laag vermogenverbruik, speciaal geschikt voor IoT toepassingen.

imec heeft een functionele review gedaan van deze tracker op betrouwbaarheid, maakbaarheid, testbaarheid, energieverbruik en de kwaliteit van de verbinding (o.a. systeemarchitectuur en component-selectie, antenneontwerp en -integratie) en vertrekkende van deze kennis werden suggesties gedaan voor toekomstige verbeteringen van het product.

Deze samenwerking werd mogelijk gemaakt door het ESA Business Incubation Centre Flanders waarvoor Sensolus geselecteerd werd.