Charcot Stichting steunt onder meer MS-onderzoek UHasselt

Wetenschappers verbonden aan UHasselt-onderzoeksinstituut BIOMED hebben in totaal 109.400 euro ontvangen van de Belgische Charcot Stichting. Het gaat om 3 afzonderlijke onderzoeksprojecten.

Trefwoorden: #Charcot Stichting, #fonds, #MS, #Multiple Sclerose, #onderzoek, #research, #subdidie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Het fonds maakt elk jaar ruim 200.000 euro vrij voor fundamenteel en klinisch onderzoek naar de behandeling van Multiple Sclerose (MS). MS-onderzoek is een belangrijk speerpunt van BIOMED.

Multiple sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 11.000 personen met MS (1 op 1.000 Belgen), van wie bijna 3 keer meer vrouwen dan mannen.

De Charcot Stichting schenkt, met deelname van de Nationale Belgische Sclerose Liga, dit jaar 238.000 euro aan Belgische onderzoekers. Hiervan gaat ongeveer de helft naar BIOMED.

Prof. dr. Niels Hellings en dr. Bieke Broux ontvangen 27.400 euro voor hun onderzoek met focus op cytokines die betrokken zijn bij de schade aan de zenuwbanen. Cytokines zijn boodschappermoleculen die uitgescheiden worden door cellen van het afweersysteem om onderling te communiceren en zo een goede werking van de afweer tegen microben te garanderen.

Prof. dr. Veerle Somers en dr. Judith Fraussen krijgen 45.000 euro voor hun onderzoek rond immuunveroudering bij mensen met MS. In dit project willen de onderzoekers bekijken of het aantal verouderde B-cellen verder toegenomen is in het bloed, ruggenmergvocht en hersenweefsel van mensen met MS.

Voor het onderzoek rond macrofagen ontvangen prof. dr. Jerome Hendriks, dr. Jeroen Bogie en hun teamleden 37.000 euro van het fonds. Macrofagen zijn immuuncellen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van myeline in de hersenen van mensen met MS.


(logo: Charcot Stichting)