10,5 miljoen euro voor 13 innovatieve projecten in Oost-Nederland

Een Europese subsidie maakt de bouw van een ultramoderne metaalfabriek mogelijk, de ontwikkeling van een injecteerbare hydrogel tegen artrose en nog 11 andere projecten.

Trefwoorden: #Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, #Europese subsidie, #injecteerbare hydrogel, #innovatief, #innoveren, #metaalfabriek, #Oost-Nederland

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen Vimeo - Hy2Care )

ENGINEERINGNET.NL - De EU, het Rijk, Gelderland en Overijssel investeren samen in slimme en duurzame innovaties in Oost-Nederland.

Vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stellen zij 10,5 miljoen euro beschikbaar voor 13 innovatieprojecten, waaronder de Smart Bending Factory en de ontwikkeling van Injecteerbare Hydrogel. Samen met de eigen bijdragen van bedrijven levert dit een investering van 26 miljoen euro op in de regionale economie.

Een consortium van metaalbedrijven uit Gelderland krijgt 2 miljoen euro subsidie voor het opzetten van een ultramoderne metaalfabriek die metaalwerk sneller en goedkoper op de markt kan brengen. Via internet kunnen klanten kleine series producten bestellen tegen een lage prijs.

Snel, goedkoop en milieuvriendelijk. De Smart Bending Factory is één van de 10 field-labs uit de landelijk Smart Industry Actieagenda van het Rijk.

Hy2Care uit Enschede, Baat Medical Engineering uit Hengelo, Universiteit Twente en het Veterinair Kenniscentrum Oost-Nederland ontvangen 1,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van een injecteerbare hydrogel tegen artrose.

Door hydrogel te injecteren in het beschadigd kraakbeen wordt het kraakbeen hersteld en moet de pijn afnemen. Een doorbraak in de pijnbestrijding en herstel bij artrose. Deze innovatieve behandelmethode is niet alleen toepasbaar op mensen, maar ook op paarden en honden.

De overige 11 gesubsidieerde projecten zijn de Broederij van de Toekomst, Tapas en Connect, Steenstrip productielijn uit Gelderland en Freeform, 24Water, SLIM2 uit Overijssel. De TechMed Proeftuin, LEAP (Low Emission Application of Powdercoating), de Proeftuin Recycling en De Groene Eiwitversneller zijn projecten van bedrijven uit beide provincies.

De EU levert een bijdrage van 5,5 miljoen euro, het Rijk 3,5 miljoen euro en de provincies 1,5 miljoen euro. De bedrijven investeren zelf 16 miljoen euro in de projecten. Een totale investering van 26 miljoen euro in de regio.

De field-labs worden 4 februari gepresenteerd op het landelijke Smart Industry Event ‘Boost your Business’ in Apeldoorn, waarin een update wordt gegeven van de Smart Industry Agenda. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met regio Oost.

De EU stelt voor de periode 2014-2020 100 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan versterking van de concurrentiepositie van Oost-Nederland. Ook het Rijk, bedrijven, kennisinstellingen en de provincies investeren in het EFRO-programma OP-Oost.

Dat levert in totaal een investeringsimpuls voor Gelderland en Overijssel op van 285 miljoen euro met als speerpunten: innovatiestimulering en koolstofarme economie.