Jonge onderzoeksters winnen award Instituut Danone

Het Danone Instituut heeft 2 Belgische jonge onderzoeksters met een award beloond voor hun onderzoek over de microbiota.

Trefwoorden: #award, #cachexie, #Instituut Danone, #kankerpatiënten, #KU Leuven, #microbiota, #onderzoek, #stoelgang, #UCL, #Vrije Universiteit Brussel

Lees verder

nieuws

( Foto: Instituut Danone )

ENGINEERINGNET.BE - Het Instituut Danone heeft voor het eerst twee awards uitgereikt die het wetenschappelijk onderzoek in België willen aanmoedigen en ondersteunen.

De onafhankelijke jury, samengesteld uit universitaire experts en gezondheidsjournalisten, heeft na selectie uit talrijke ingediende projecten twee prijzen overhandigd, elk voor een bedrag van 2.500 euro aan Doris Vandeputte (VUB/KUL) en Laure Bindels (UCL).

Doris Vandeputte (VUB/KUL) kreeg de award voor haar werk "Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates".

Vandeputte: "In mijn project onderzocht ik de stoelgang van 3.000 vrijwilligers, die via 75 apotheken in Vlaanderen werden ingezameld. De vrijwilligers hebben een zeer volledige vragenlijst ingevuld over hun leefgewoonten en hun gezondheid. Een belangrijke vraag had betrekking op het uitzicht van de stoelgang."

Laure Bindels (UCL) kreeg een award voor haar werk "Nourrissons nos microbes de l’intestin pour combattre la perte de poids associée au cancer".

Bindels: "Bijna de helft van de kankerpatiënten heeft last van cachexie, gekenmerkt door gewichtsverlies, met afname van de vet- en spiermassa, gebrek aan eetlust, ontsteking, enz…. Wij hebben de gevolgen bestudeerd van 'voeding' van de darmmicrobiota met prebiotica bij muizen met leukemie en cachexie."