Nieuw vuilrooster moet overstromingsgevaar in Duffel verder indijken

In januari zijn de inwoners van Duffel dankzij de provinciale pompstations aan een overstromingsramp ontsnapt. Een nieuw vuilrooster moet de situatie nog verbeteren.

Trefwoorden: #duffel, #nete, #vuilrooster

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De Nete is een getijderivier. Twee keer per dag, bij hoog waterpeil, sluiten de terugslagkleppen van de Lekbeek en stopt de normale afvoer.

Vroeger zorgde een eenvoudige vlakke rooster ervoor dat drijvend afval niet in de pompinstallatie en de terugslagkleppen terecht kwamen. Maar deze rooster was zeer moeilijk te onderhouden en leidde vaak tot opstoppingen.

De provincie Antwerpen neemt nu aan de Lekbeek in Duffel een nieuw vuilrooster met een schuin geplaatst opdrijfrooster in gebruik. Naast het vuilrooster wordt ook een hellende toegangsweg aangelegd zodat het vuil rechtstreeks kan opgehaald worden met de kraanwagen. Samen goed voor een investering van 121.527 euro.

Gedeputeerde van Natuur en Milieu Rik Röttger: “De provincie investeerde al heel wat om Duffel te vrijwaren tegen overstroming. Zo legden we recent het overstromingsgebied Veleplas aan. Ook het nieuwe vuilrooster aan de Lekbeek zal het risico op overstroming verminderen.”

"Dankzij de talrijke provinciale pompstations en overstromingsgebieden zijn de inwoners van Duffel in januari aan een ramp ontsnapt. De provinciale pompstations in en rond Duffel pompten toen maar liefst 1,3 miljoen m³ of 1,3 miljard liter water in de Nete."