DEME bestelt nieuwe milieuvriendelijke sleephopperzuiger

Met deze bestelling bij Royal IHC investeert DEME in de nieuwste generatie sleephopperzuiger, die naar verwachting de trendsetter zal worden op vlak van kustbescherming.

Trefwoorden: #baggeren, #DEME, #onderwaterpomp, #Royal IHC, #sleephopperzuiger, #zandwinning

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze nieuwe sleephopperzuiger speelt DEME in op de macro-economische trend van maritieme zandwinning op grotere diepte en verder van de kust.

Dankzij een lange zuigbuis met ingebouwde onderwaterpomp, wordt zandwinning mogelijk tot meer dan 100 meter diep.

Door een geoptimaliseerd ontwerp van de scheepsromp heeft het schip, met een transportcapaciteit van 24 000 ton, alsnog een beperkt geladen diepgang wat het schip optimaal inzetbaar maakt voor kustbeschermingsopdrachten; zelfs in regio’s met een geleidelijke strandafloop.

Bijkomend voordeel is de aanwezigheid van een tweede zuigbuis voor baggerwerken op een hardere zeebodem. Dankzij een speciaal daartoe uitgeruste sleepkop, wordt het schip multidisciplinair inzetbaar. Als sleephopperzuiger kan het daardoor ook stukken harde grond verwijderen.

Het schip zal een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’ notering worden toegekend, die geldt als keurmerk voor eigenaars en aannemers die er bewust voor kiezen om hun schepen op een milieuvriendelijke manier te bouwen en in te zetten.

De bestelling werd geplaatst bij Royal IHC en wordt gebouwd door Cosco op haar scheepswerf in het Chinese Guangdong.