Sensoren waken over welzijn, gezondheid en productie van vleesvarkens

ILVO- en KUL-onderzoekster Jarissa Maselyne ontwikkelde een nieuw sensorsysteem om afwijkend eet- en drinkgedrag bij vleesvarkens sneller op te sporen.

Trefwoorden: #boerderij, #ILVO, #RFID, #sensoren, #vleesvarkens

Lees verder

research

ENGINEERING.BE - Minder vaak eten en drinken kan bij varkens een signaal zijn van onderliggende problemen op het gebied van welzijn en gezondheid, en dus ook voor een verminderde productie.

Het nieuwe sensorsysteem kan na één dag al problemen, zoals ernstige kreupelheid of koorts opsporen. Op de gewone standaardvoederbakken en drinksystemen wordt een hoog frequent RFID-systeem geplaatst. Elk varken krijgt een passieve RFID-transponder met een uniek nummer aan het oor.

De oplossing is net krachtig genoeg om de aanwezigheid van het varken te registreren als het bij de voederbak of de drinknippel komt. Op die manier kan het eet- en drinkgedrag van elk varken constant worden gevolgd.

Wanneer een varken een bepaalde limiet overschrijdt, krijgt de landbouwer een signaal. Uit testen blijkt dat 2 op de 3 problemen op die manier kan worden gedetecteerd. Ernstige problemen, zoals zware kreupelheid of koorts, werden na gemiddeld 1.1 dag al gedetecteerd.

Het systeem werd in het kader van een doctoraatsthesis ontwikkeld. Wellicht zal er nog een vervolgonderzoek komen om de precisie en gevoeligheid van het systeem te verhogen.

Tevens stelt de onderzoekster dat het is aangewezen om te berekenen hoeveel voordeel het systeem precies zou hebben in een praktijkbedrijf, qua tijdsbesteding, vermindering in antibioticaverbruik, onkosten en efficiëntie.


(foto ILVO)