Chemie en life sciences-sector lanceert Demografiefonds

Met de oprichting van een Demografiefonds gaat de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences concrete projecten financieren in het kader van werkbaar werk.

Trefwoorden: #chemie, #demografie, #demografiefonds, #essenscia, #jobs, #kunststoffen, #lifesciences, #sociale partners, #werkbaar werk

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De sector wil concrete projecten financieren om in het kader van de demografische uitdagingen en de gevolgen van het verlengen van de loopbaan, de werkbaarheid in de sector te behouden en te verbeteren.

Daartoe zal het fonds een deel van de beschikbare brutoloonmassa besteden aan opleidings- en vormingstrajecten binnen de ondernemingen om werkbaar werk te bevorderen.

Daarover hebben sectorfederatie essenscia en de vakbonden ABVV, ACLVB en ACV een principeakkoord bereikt.

Enkele mogelijkheden uit de waaier aan initiatieven die kunnen gefinancierd worden via het Demografiefonds zijn bijvoorbeeld: aanpassingen aan de arbeidstijd en -organisatie, peter- en meterschapsprojecten voor coaching en begeleiding of de tijdelijke combinatie van een dagfunctie met een ploegensysteem.

Daarbij gaat bijzondere aandacht naar oudere personeelsleden, medewerkers in ploegenstelsels of werknemers met belastend werk, zonder daarbij de jongeren te vergeten.

Het fonds heeft betrekking op bijna 1.000 bedrijven, waaronder tal van KMO’s, en 90.000 werknemers uit de chemie, kunststoffen, farma en biotechnologie. Deze betrokken ondernemingen kunnen projecten indienen en laten financieren binnen vier actiegebieden: Werk, Gezondheid, Competenties en Loopbaanbeleid.

De financiering van het fonds gebeurt met een bijzondere bijdrage van 0,15% berekend op de brutoloonmassa van de sector. Het sectorale vormingsfonds Co-valent voorziet daarnaast in een extra financiering gedurende de eerste vier jaren.

Het Demografiefonds is vooruitstrevend omdat een deel van de beschikbare loonmarge niet wordt omgezet in een directe koopkrachtverhoging, maar geïnvesteerd wordt in langetermijnprojecten rond werkbaar werk.