Onderzoek: CIO 2.0 moet meer in huis hebben dan alleen technische kennis

Het profiel van de CIO verandert ingrijpend, zo blijkt uit een rapport van Insight. De moderne CIO is niet langer oppermachtig maar helpt andere directieleden betere beslissingen te nemen.

Trefwoorden: #cio, #cio 2.0, #ict, #insight

Lees verder

HR

( Foto: Insight )

ENGINEERINGNET.BE - Dat bevestigt ook Country Manager Marie del Marmol van Insight BeLux: ”De moderne CIO moet vooral strategisch uitblinken en in dialoog treden met de bestuurskamer. En dat vergt andere vaardigheden dan vroeger.”

De traditionele CIO had vooral een technisch profiel, maar de tijden zijn veranderd. De andere bestuursleden zijn zich namelijk ook gaan verdiepen in IT-expertise.

Opvallend in dat verband is dat de beslissingmacht mee verschuift: technologie wordt vandaag al voor 61% gefinancierd door de business units in plaats van door de IT-afdeling.

Wil de CIO relevant blijven in de bestuurskamer, dan moet hij of zij een bredere kijk op technologie tentoonspreiden. "Moderne CIO's helpen andere beleidsmakers betere beslissingen te nemen. Daar ligt vandaag hun meerwaarde", aldus het adviesbureau.

De CIO 2.0 weet alles over security, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en omarmt verandering of evolutie. En de nieuwe CIO spreekt de taal van het bedrijf, begrijpt dat technologie voor een groot stuk de toekomst van de onderneming bepaalt en stelt zich open voor dialoog. Kortom, de CIO 2.0 is veelzijdig.

Country Manager Marie del Marmol van Insight BeLux ziet vooral de voordelen van die evolutie: “Verandering is een constant proces. Als CIO kun je die maar beter omarmen en in je eigen voordeel uitspelen. Concreet? Je functie in vraag durven stellen, heruitvinden en herdefiniëren. Uiteraard in overeenstemming met de nieuwe marktvereisten, want ook die veranderen constant. Alleen op die manier maak je nog het verschil als CIO.”

Nog enkele cijfers: vandaag hebben 8 van de 10 decisionmakers een verhoging van hun IT-budget binnen het jaar op hun planning ingeschreven. Bijna de helft besteedt onderhoud en ondersteuning van applicaties uit aan een externe partner. En 77% van de decisionmakers beschouwt veiligheid als dé uitdaging voor CIO’s.