70 miljoen euro voor aankoop snelle bloedtest voor kanker

Het Amerikaanse bedrijf Illumina legt dit bedrag neer voor ThromboDx, een spin-off van de VU en het VUmc, dat een snelle diagnostische bloedtest voor kanker heeft ontwikkelt.

Trefwoorden: #bloedtest, #Illumina, #kanker, #spin-off, #ThromboDx, #VU, #VUmc

Lees verder

Techniek

( Foto: Public Domain Images )

ENGINEERINGNET.NL - Vorig jaar presenteerde ThromboDx een test, waarmee met één druppel bloed in een vroeg stadium kan worden geanalyseerd of er sprake is van kanker in het lichaam.

De test - die 12 minuten duurt - kijkt op basis van algoritmen naar de genetische samenstelling van bloedplaatjes. Daarmee is te achterhalen om wat voor soort kanker het gaat en of er uitzaaiingen zijn in het lichaam.

De test geeft ook inzicht in de genetische eigenschappen van de betreffende kanker. Dit vergroot de mogelijkheden voor het opstellen van een therapie op maat en dus de kans op genezing. De test moet over vijf jaar op de markt komen.

Het in San Diego gevestigde Illumina heeft de Nederlandse biotech start-up ondergebracht in dochteronderneming Grail. Dit dochterbedrijf is gespecialiseerd in bloedtesten voor kanker. Doel is om dit soort testen voor 500 dollar op de markt te brengen, een prijs die grootschalige toepassing mogelijk maakt.

Illumina heeft een beurswaarde van circa 20 miljard dollar en heeft als hoofddoel het in kaart brengen van het menselijke RNA. RNA is een molecuul dat, net als DNA, bestaat uit een reeks aan elkaar gekoppelde nucleotiden. In de cel hebben RNA-moleculen verschillende functies rondom de eiwitsynthese. RNA is een afkorting van ribonucleïnezuur, in het Engels ribonucleic acid.

Voormalig Microsoft-ceo Bill Gates en Jeff Bezos, directeur van Amazon, hebben geld geïnvesteerd in Illumina, dat in 1998 is opgericht. De Technology Review van het MIT riep het bedrijf twee jaar geleden uit tot ‘het slimste bedrijf ter wereld’.