Micreos haalt 12 miljoen euro op voor ontwikkeling antibiotica-alternatief

Het biotechbedrijf Micreos gaat dit extra kapitaal inzetten voor de wereldwijde ontwikkeling in nieuwe producten van de antibacteriële lysinetechnologie, Staphefect.

Trefwoorden: #antibiotica, #huidaandoening, #Micreos, #MRSA, #S. aureus

Lees verder

Techniek

( Foto: Micreos )

ENGINEERINGNET.NL - Micreos ontwerpt doelgerichte antibacteriële technologie als duurzaam alternatief voor antibiotica; het bedrijf is een erkend koploper op dit gebied.

Staphefekt wordt sinds 2013 ingezet als het actieve bestanddeel in Gladskin (voor mensen met ontstekingsaandoeningen van de huid zoals eczeem, rosacea en acné) en richt zich specifiek op S. aureus, inclusief MRSA op intacte huid.

Deze producten zijn getest in prospectieve onderzoeken door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De resultaten tonen aan dat het dagelijks gebruik op de huid om S. aureus te onderdrukken tot een belangrijke vermindering van ontstekingssymptomen leidt.

In tegenstelling tot antibiotica doodt Staphefekt alleen de schadelijke bacterie; het nuttige microbioom op de huid wordt niet beschadigd. Dit betekent dat het middel ook kan worden ingezet als langdurige onderhoudstherapie voor chronische huidaandoeningen.

Door het unieke werkingsmechanisme wordt niet verwacht dat resistentie tegen deze geneesmiddelen zal veroorzaakt worden.

Dit heeft ertoe geleid dat het bedrijf klinische onderzoeken heeft uitgevoerd voor verschillende indicaties als superieur farmaceutisch alternatief voor antibiotica voor de behandeling van eczeem, diabetische wondinfecties, zweren en brandwonden.