Vertrouwen ondernemers technologische industrie slaat om in februari

"Overheerste in december en januari het vertrouwen van de Belgische ondernemers in de technologische industrie nog, in februari sloeg de stemming duidelijk om", meldt Agoria.

Trefwoorden: #agoria, #industrie, #ondernemersvertrouwen, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - "Na de hoge waarden die de afgelopen maanden werden genoteerd, is de barometer van de technologische industrie in februari sterk teruggevallen", schrijft de technologiefederatie Agoria in zijn nieuwsbrief (zie leestip onderaan).

"Het gaat om een stevige correctie aangezien de brutocurve 7 punten is gezakt. Bovendien is dit al de tweede daling, waardoor de barometer zich opnieuw op een vergelijkbaar peil bevindt t.o.v. een jaar geleden en onder het gemiddelde sinds 2006 (-8,7 punten)."

"Die beweging ligt in de lijn van de ontwikkelingen die worden vastgesteld voor de Belgische economie in het algemeen en de maakindustrie in het bijzonder."

"Het uitgesproken optimisme dat van november tot januari onder bedrijfsleiders heerste, heeft nu plaatsgemaakt voor meer voorzichtigheid. Momenteel is het echter nog niet duidelijk of opnieuw van een ongunstige conjunctuur kan worden gesproken."

In februari blijken alle indicatoren verslechterd te zijn. De sterkste terugval wordt opgetekend m.b.t. de voorraadbeoordeling en de werkgelegenheidsvooruitzichten. Wat de beoordeling van de voorraad betreft wordt zelfs het laagste peil sinds mei 2010 bereikt.

De vooruitzichten inzake werkgelegenheid en vraag en de beoordeling van het orderboek zijn dan weer teruggevallen tot een niveau vergelijkbaar met dat medio 2015. "Ook hier is het afwachten of de volgende enquêtes deze resultaten zullen bevestigen."

Op sectorniveau zijn alle barometers van productieactiviteiten gedaald, behalve voor de non-ferro, al blijft die barometer op een heel laag peil steken.

Agoria: "De dalingen zijn bijzonder uitgesproken, waardoor de meeste brutocurves zakken tot een niveau vergelijkbaar met dat van een jaar geleden."

Voor mechatronica, kunststoffen & rubber en elektro gaat het om de eerste daling in verschillende maanden. Metaalproducten, industriële ICT en transport zitten daarentegen al twee of zelfs drie maanden in een negatieve tendens.

Ten slotte wijst de federatie er op dat de barometers van ICT en IT-solutions in februari zijn geklommen en een hoge waarde laten noteren.


OP DE FOTO
Werkgelegenheidsvooruitzichten voor de komende drie maanden (saldo in percent van ondernemingen die een toename resp. afname van hun personeelsbestand verwachten).