België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Agoria, Sirris, Fedustria en Flanders Food hebben Daikin, Nuscience, Rousselot, Valeo en Veranneman bekroond met de titel 'Fabriek van de toekomst'.

Trefwoorden: #Agoria, #fabrieken van de toekomst, #Factory of the Future, #Industrie 4.0, #IoT, #maakindustrie, #Sirris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie de titel van Factory of the Future, een prestigieus label dat ze voor drie jaar mogen behouden.

Om uit te groeien tot fabriek van de toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. In totaal zijn al 265 Belgische maakbedrijven begonnen met deze transformaties, waarvan 65% kmo’s.

Herman Derache, Algemeen directeur van Sirris: “Binnen het actieprogramma Made Different van Sirris en Agoria bereiden we nu al enkele jaren de maakindustrie voor op Industrie 4.0. Om succesvol te blijven, ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties, moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden.

Een “Factory of the Future” zijn betekent dat onze bedrijven moeten investeren in digitalisering van hun processen, in slimme processen en producten en in een 'world class production'. Onze fabrieken van de toekomst moeten doordacht kunnen omgaan met energie en materialen, maar ook sociaal innovatief zijn en een mensgerichte aanpak hanteren.”

Om nog meer bedrijven aan te moedigen en te inspireren krijgen de beste leerlingen van de klas de bekroning van een Factory of the Future Award. Dit jaar zijn het Daikin, Nuscience, Rousselot, Valeo en Veranneman Technical Textiles.

Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: “Deze vijf nieuwe fabrieken van de toekomst investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 110 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Bovendien creëerden ze een 100-tal nieuwe jobs, het bewijs dat robotisering en automatisatie niet ten koste hoeft te gaan van jobs.”

Sinds de start van het programma, hebben de 16 fabrieken van de toekomst in ons land liefst 500 miljoen euro in ons land geïnvesteerd en tekenden ze een jobgroei van 11% op in de afgelopen vijf jaar.

Deze bedrijven vervoegen de groeiende groep Factories of the Future in België: E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity, Biobakkerij De Trog, Van Hoecke, Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan.


Over de winnaars:

  • Nieuwe bedrijfscultuur bij Daikin omarmt verandering
    Daikin Europe heeft de voorbije jaren zijn ‘Factory reform plan’ uitgevoerd in drie grote fases met als kernwoorden stabiliteit, Kaizen (Japanse filosofie van continu verbeteren) en teamwerk. De inspanningen in de fabriek lonen in ieder geval: 30%meer productiviteit op de hoofdproductielijn en de persafdeling, 30% minder stock van onderdelen, en drie weken sneller een vast productieplan.
  • Software dringt doorlooptijden flink terug bij Nuscience
    Door het koppelen van ERP en MES (interfacing), worden momenteel 5.000 berichten per dag heen en weer gestuurd in de fabriek, waarbij het ERP-systeem zelfstandig ‘leert’ om nog beter te plannen. Daarbovenop wisselt het MES-systeem dagelijks 40.000 tot 80.000 boodschappen uit met de machine-PLC’s, en dit via een OPC-connectie waarbij de logica in de PLC zit.
  • Rousselot gaat voor meer productie, minder energieverbruik
    Rousselot Gent (producent van gelatine en collageen) heeft binnen de internationale holding de status van Europees competentiecenter en referentiefabriek waarbij de productiemedewerkers mee zorgden voor meerdere technologische doorbraken. De voorbije vijf jaar is Rousselot er bovendien in geslaagd een stijgend productievolume te realiseren terwijl het energieverbruik gereduceerd werd met 30%.
  • Valeo haalt activiteiten weer in huis
    Bouwend op een sterke cultuur van ‘lean’ productie en competitieve levertijden, vatte Valeo het traject naar industrie 4.0 aan. Dat gebeurde onder meer door een zeer snelle implementatie van collaboratieve robots en AGV’s (automatisch geleide voertuigen) op de werkvloer en de introductie van elektronische werkinstructies. Het bedrijf zet hard in op een doorgedreven automatisatie en een volledige digitalisatie van zijn processen.
  • Technologie verlaagt werkdruk bij Veranneman Technical Textiles
    Veel van de aandacht binnen het bedrijf ging naar het verlagen van de (werk)druk op het personeel door bijvoorbeeld de integratie van automatisaties op de aanvoer van pvc, PLC’s die de machines voortaan controleren en een centrale, digitale cockpit (COQLBOX) op de werkvloer.

Op de foto (vlnr)
Chris Mercier - NuScience , Frank Veranneman - Veranneman Technical Textiles , Eric Genin - Valeo, Guido Vanderstappen - Rousselot, Patrick Dooms - Daikin.