Opnieuw Gronings huis op triltafel in Italië

Het Italiaanse kennisinstituut EUcentre laat in april opnieuw een typisch Gronings huis trillen op de triltafel in Pavia om na te gaan hoe dit zich gedraagt bij een eventuele aardbeving.

Trefwoorden: #aardbeving, #EUcentre, #gasvelden, #Groningen, #NAM, #Nederlandse Aardolie Maatschappij, #trillingen

Lees verder

research

( Foto: NAM )

ENGINEERINGNET.NL - Het Groningse bouwbedrijf Ronda Metselwerken uit Winsum bouwt speciaal hiervoor een arbeiderswoning met kenmerken die je ook terugziet in de provincie Groningen.

Dit huis wordt in Italië blootgesteld aan trillingen, vergelijkbaar met de trillingen door aardbevingen. Hiermee gaat het EUcentre na hoe het huis zich tijdens een aardbeving gedraagt.

De onderzoekers voeren de trillingsintensiteit, ook wel grondversnelling genoemd, op tot het moment dat de constructie niet langer stabiel is. Dit zijn overigens veel zwaardere trillingen dan tot nu toe in Groningen voorkwamen.

De onderzoeksresultaten worden verwerkt in de dreigings- en risico-analyse, die midden 2016 wordt afgerond.

Het EUcentre voerde in september 2015 voor het eerst een test uit met een volledige Groningse woning. Het onderzoek maakt deel uit van het aardbevingsonderzoek waar universiteiten en wetenschappelijke onderzoeksinstituten wereldwijd aan meewerken.

Het onderzoeksprogramma bestaat uit zeven thema’s.