Onderzoeker UAntwerpen spoort fietsmotortje op met warmtecamera (+video)

Het scannen van de fietsen kan gebeuren met toestellen op basis van X-stralen of röntgenstraling. Ingenieur Jeroen Peeters (UAntwerpen) komt met een veilig alternatief: een warmtecamera.

Trefwoorden: #fietsmotor, #fraude, #Jeroen Peeters, #mechanische doping, #UAntwerpen, #warmtecamera

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Op het voorbije WK veldrijden werd een fiets met een motortje in gevonden. Sindsdien sturen de wielerbonden heel vaak controleurs naar wedstrijden om de fietsen na te kijken op zogenaamde mechanische doping. De huidige procedure is echter omslachtig.

De wielerbonden denken er aan toestellen op basis van X-stralen of röntgenstraling te gebruiken. Eén producent zou al een demonstratie gegeven hebben. Maar het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) laat weten dat het gebruik van X-stralen gevaarlijk is en dat er strenge veiligheidsnormen gehanteerd moeten worden.

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Op3Mech, verbonden aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen, willen de wielerbonden helpen. Ze ontwikkelden een techniek die gebruik maakt van de geproduceerde warmte van de motor.

Jeroen Peeters: “Met een speciale warmtecamera kunnen we de motor detecteren. Op die manier kunnen valsspelers op heterdaad betrapt worden, ook tijdens de koers zelf. Zelfs als de motor na gebruik is uitgeschakeld, kan er nog steeds gedetecteerd worden dat er mechanische fraude in het spel is.”

De techniek maakt dus geen gebruik van schadelijke straling.