Nederland in topgroep octrooiaanvragers

Van alle Europese landen staat Nederland op de zevende plek, wat met name te danken is aan Philips, dat de koppositie inneemt op de ranglijst van octrooiaanvragers.

Trefwoorden: #Europees Octrooibureau, #medische technologie, #octrooiaanvragers, #octrooien, #Philips

Lees verder

Nieuws

( Foto: EOB )

ENGINEERINGNET.NL - Philips staat bovenaan de ranglijst van octrooi aanvragende bedrijven en neemt daarmee de koppositie over van Samsung.

Ook DSM staat hoog in de top van aanvragende bedrijven (plek 22). In de sector biotechnologie neemt DSM zelfs de eerste positie in. Unilever verdween vorig jaar uit de top 50 aanvragers, maar keert dit jaar weer terug (plek 48).

De medische technologie vertoont een sterke stijging in aantal aanvragen. Het blijft ook de sector met de meeste aanvragen. Sterke sectoren, op basis van de bij het Europees Octrooibureau (EOB) ingediende octrooiaanvragen, in Nederland zijn elektrische apparaten/energietechnologie, medische- en biotechnologie.

Als land van herkomst bij octrooiaanvragen van bedrijven geldt het land waar de afdeling die de aanvragen voor het bedrijf verricht gevestigd is.

Het aantal aangevraagde octrooien in Nederland vertoont een stijging van 3,5% ten opzichte van 2014. Gecorrigeerd naar miljoenen inwoners stijgt Nederland van de derde naar de tweede plek.

Minister Kamp van Economische Zaken: “De stijging van de octrooiaanvragen laat zien dat Nederlandse bedrijven tot de top van de wereld horen als het om het ontwikkelen van innovatieve producten gaat. Dat is goed nieuws want innovatie verhoogt de productiviteit en dat leidt tot hogere groei en welvaart.”

Technologiegebieden die wereldwijd in termen van octrooiaanvragen het snelst groeien zijn: motoren, pompen en turbines (+17,9%), medische technologie (+11%) en farmacie (+9,6%). Transport en elektrische apparaten/energie laten een lichte daling zien.

De VS daalde met 7%, maar blijft de lijst aanvoeren met 65.754 aanvragen. Duitsland is het hoogst genoteerde Europese land op de lijst en bleef stabiel op plek 3, met 31.670 aanvragen. Grote stijgers in aantallen aanvragen zijn China (+ 19,2%, plek 4), Korea (+10,2 %, plek 5) en nummer 2 op de ranglijst, Japan (+ 3,2%).

Het totaal aantal octrooiaanvragen dat bij het EOB in behandeling was, groeide voor het zesde jaar op rij tot 278.867 in 2015 (+1,6% t.o.v. 2014). Daarvan was 35% afkomstig uit EOB-lidstaten.

Het aandeel van Europese bedrijven blijft constant. Ook het aantal rechtstreeks bij het EOB ingediende octrooi-aanvragen bij het EOB blijft groeien, in 2015 tot 160.022 (+4,5% t.o.v. 2014).