Heropleving Belgische arbeidsmarkt hapert in maakindustrie

Volgens de Manpower Barometer blijven de Belgische werkgevers heel behoedzaam aanwerven tijdens het 2e kwartaal van 2016. Niet verrassend: de maakindustrie is (sinds kort) pessimistisch.

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #maakindustrie, #Manpower

Lees verder

HR

( Foto: Danfoss )

ENGINEERINGNET.BE - Op nationaal niveau is 6% van de 750 Belgische werkgevers die eind januari werden bevraagd, van plan om medewerkers aan te werven in de periode tot eind juni 2016. Terwijl 4% zijn personeelsbestand zou inkrimpen, houdt 87% zijn loonmassa status quo.

Na uitzuivering van de seizoenvariaties blijft de Nettotewerkstellingsprognose van de Manpower Barometer – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan – hangen op +1. Dat is hetzelfde resultaat als het vorige kwartaal en 1 punt lager in vergelijking met het 2e kwartaal van 2015.

“De arbeidsmarkt blijft zich dubbelzinnig gedragen en laat niet in haar kaarten kijken”, verklaart Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux.

“Wat de werkgevers verplicht om hun aanwervingen minutieus a te stemmen op de actuele noden van het bedrijf en ze liever flexibele arbeid inschakelen dan langetermijn engagementen aan te gaan."

"Het recente rapport van de Nationale Bank toont dat de competitiviteit van onze bedrijven aansterkt, goed voor de creatie van 37.500 jobs in ons land in 2015. Toch wijst de terughoudendheid waarvan de werkgevers uit onze enquête getuigen erop dat ze nog altijd niet gerust zijn over een duurzame heropleving."

"Dat vertaalt zich ook in de groei met 20% van de interimarbeid de voorbije twee jaar, goed voor 350.000 tijdelijke werknemers (studenten niet meegeteld, redactie).”

Niet verrassend: pessimisme in de maakindustrie
De werkgevers uit zes van de tien bevraagde sectoren voorspellen positieve tewerkstellingsvooruitzichten voor het komende kwartaal: Horeca (+10), Winning van delfstoffen (+9), Openbare diensten / onderwijs / gezondheidszorg / maatschappelijke dienstverlening (+5), Elektriciteit, Gas en Water (+3).

Maar er is weinig animo in de sector van de Financiële instellingen / verzekeringen / vastgoed / diensten en in de Groot- en kleinhandel (beide +1).

Ten slotte verwachten de werkgevers uit vier sectoren een licht negatieve tewerkstelling voor de komende drie maanden: Transport, logistiek en communicatie (-2), Landbouw/jacht/bosbouw en visserij (-3), de Bouw (-3) en de Maakindustrie (-4).

De negatieve vooruitzichten voor de maakindustrie verrassen niet: ze waren onlangs al gesignaleerd door de technologiefederatie Agoria en worden nu dus bevestigd (zie leestip hieronder).