Duits president Joachim Gauck bezoekt Antwerpse chemiecluster

Staatsbezoek van Duits president Joachim Gauck focust op het belang van samenwerking tussen chemische industrie in Duitsland en België. "Chemie in beide landen moet nog meer samenwerken"

Trefwoorden: #Bart De Wever, #essenscia, #Indaver, #INEOS Phenol, #Joachim Gauck, #Umicore

Lees verder

nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De haven van Antwerpen kreeg vandaag bezoek van Joachim Gauck, de president van de Bondsrepubliek Duitsland. Die nam in aanwezigheid van Koning Filip deel aan een rondetafelgesprek over het economische belang en de toekomst van de petrochemische industrie in de Antwerpse haven.

Thomas Leysen, voorzitter van Umicore, modereerde de besprekingen rond twee actuele dossiers: de omschakeling naar een circulaire economie en de uitwerking van een Europees energie- en klimaatbeleid in navolging van de klimaattop in Parijs.

Naast een twintigtal CEO’s uit de Belgische en Duitse chemische industrie vervoegden ook Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, en Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia, de discussies

“Antwerpen is uitgegroeid tot de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa, mede dankzij de intense verbondenheid met de chemische industrie in het Rijn- en Ruhrgebied", aldus Verschueren. "Door de toegenomen wereldwijde concurrentie zullen België en Duitsland nog meer moeten samenwerken om hun strategische positie te behouden."

“Duitsland en de Benelux zijn kampioen in het recycleren. Als grondstofarme regio’s nemen we nu ook het voortouw in de realisatie van een circulaire economie. De chemiesector kan hierin een doorslaggevende rol spelen”, stelde Paul De Bruycker, CEO van Indaver.

Hans Casier, CEO van INEOS Phenol, pleitte van zijn kant voor een Europees energie- en klimaatbeleid dat de chemische industrie in Europa de randvoorwaarden biedt om te blijven innoveren in producten die de klimaatuitdaging mee helpen oplossen, zoals isolatiematerialen, lichtgewichtonderdelen voor transport of hoogwaardige bouwstenen voor windmolens of zonnepanelen.


ACHTERGROND
Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor de Belgische chemie en life sciences. Een vijfde van de totale export van de sector is bestemd voor Duitsland. Op die manier vertegenwoordigt de sector bijna 40% van alle goederen die vanuit België naar Duitsland worden uitgevoerd. Dit resulteert in een structureel positief handelssaldo van ruim 10 miljard euro.

Duitse chemiebedrijven zijn bovendien historisch sterk verankerd in ons land. Ondernemingen als BASF of Bayer openden al in de jaren zestig een belangrijke productievestiging in Antwerpen en de voorbije decennia bleef de Duitse chemiesector sterk investeren in België

Vandaag hebben een veertigtal Duitse sectorbedrijven productie-activiteiten in ons land, samen goed voor 8.000 jobs – of bijna 10% van de totale tewerkstelling in de sector – en een omzet van ongeveer 11 miljard euro – of zowat een zesde van de totale sectoromzet.

OP DE FOTO
Vlnr: Joachim Gauck, Koning Filip en Bart De Wever.