Colruyt investeert in waterstof als groene-energiedrager

De Colruyt Group heeft zijn nieuwe waterstofstation op de site Dassenveld in Halle, waar de groep een distributiecentrum heeft, geopend. Dat station kadert in het Don Quichote-project.

Trefwoorden: #Colruyt, #Colruyt Group, #distributie, #Don Quichote-project, #groene energie, #waterstof, #waterstoftankstation

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Met het waterstofstation wil Colruyt Group aantonen dat het technisch en economisch haalbaar is om groene stroom, opgewekt met zon en wind, op te slaan en te transporteren onder de vorm van waterstof.

Het systeem wordt getest op concrete, logistieke toepassingen, maar heeft ook een impact op de mobiliteit en het globale beheer van energiebronnen.

Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group: “Met dit project willen we alle betrokken partijen overtuigen van de mogelijkheden die waterstof biedt als energiedrager. Want alleen als alle partijen overtuigd zijn, kunnen we de laatste hordes nemen.”

Het project wordt ondersteund door Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU). Dat is een publiek-private samenwerking en bestaat uit de Europese Commissie, de in waterstof gespecialiseerde industrie en de onderzoekswereld.

Waterstof, als energiedrager, ontpopt zich tot het meest geschikte alternatief voor fossiele brandstoffen. Dankzij elektrolyse (de verspreiding van elektrische stroom in water of lucht) wordt groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen, zoals wind of zon, mogelijk. Bovendien stoot waterstof alleen maar waterdamp uit en geen broeikasgassen.

Aan het waterstofstation kunnen logistieke toestellen met een brandstofcel tanken. Momenteel tanken 11 transpalletten en de waterstofwagen Hyundai ix35 komt er. Er zullen er in de toekomst nog volgen.

Waterstof is een betrouwbare manier om de elektriciteitsbehoeften van de site te beheren. De overtollige stroom geproduceerd door windturbines en zonnepanelen, slaat de groep op in waterstof in plaats van op het net te zetten. Wanneer er minder energieproductie is, zet het waterstof opnieuw om in elektriciteit.