BASF onderhandelt over fabriek voor bioplastics in Antwerpen

BASF en Avantium zijn voornemens een fabriek voor de productie van furaandicarbonzuur uit hernieuwbare grondstoffen te bouwen op de Verbund-site van BASF in Antwerpen.

Trefwoorden: #Avantium, #BASF, #FDCA, #furaandicarbonzuur, #PEF, #polyethyleenfuranoaat

Lees verder

Techniek

( Foto: BASF, de Verbund-site in Antwerpen )

ENGINEERINGNET - BASF en Avantium maken bekend dat zij een intentieverklaring hebben ondertekend en exclusieve onderhandelingen zijn begonnen met het oog op de oprichting van een nieuwe joint venture.

Het gaat daarbij om de productie en marketing van furaandicarbonzuur (FDCA) en het op de markt brengen van polyethyleenfuranoaat (PEF), dat is gebaseerd op deze nieuwe chemische component. FDCA wordt vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen.

Aan de basis van de joint venture ligt een productieproces voor de biogrondstof FDCA die Avantium - een spin-off van Shell - in zijn laboratoria in Amsterdam en zijn kleinschalige testfabriek in Geleen ontwikkelde. Belangrijk is dat met de chemische component FDCA ook poly-ethyleen-furanoaat (PEF) kan worden geproduceerd.

De technologie in kwestie is één van Avantiums succesverhalen: PEF is een compleet nieuwe hoogwaardige kunststof uit plantaardige industriële suikers voor het maken van uiteenlopende producten, van vele soorten plastic flessen en verpakkingen tot kunststofvezels.

Vergeleken met conventionele kunststoffen kenmerkt PEF zich door verbeterde isolerende eigenschappen voor gassen zoals kooldioxide en zuurstof. Dit kan de houdbaarheid van verpakte producten verlengen.

Dankzij de grote mechanische kracht van PEF kan een dunnere verpakking worden geproduceerd, zodat er minder materiaal nodig is. Daardoor is PEF bijzonder geschikt voor de productie van bepaalde voedsel- en drankverpakkingen, bijvoorbeeld folies en kunststof flessen. Na gebruik kan PEF worden gerecycled.

"Met de geplande joint venture willen we de specifieke kennis van Avantium op het gebied van productietechnologie en de toepassing van FDCA en PEF combineren met de sterke punten van BASF", aldus dr. Stefan Blank, President van de BASF-divisie Intermediates.

"Met name belangrijk is de expertise in marktontwikkeling en grootschalige productie die wij als gevestigde chemische onderneming hebben met tussenproducten en polymeren."

Het is de bedoeling dat de joint venture voor zowel FDCA als PEF een toonaangevende speler op wereldmarkt wordt. Hierbij zal de technologie in licentie worden gegeven voor toepassing op industriële schaal.