Bruggenbouwer tussen Belgische en Nederlandse energiesector - interview

"De geografische grens tussen België en Nederland mag geen kennisbarrière zijn", stelt Muriël Denayer, gedetacheerde van de Nederlandse regionale netbeheerder Alliander in Brussel.

Trefwoorden: #Alliander, #energie, #energiesector, #netbeheerder, #Smart Grids Flanders

Lees verder

ee_art

ENGINEERINGNET.BE - Sinds januari 2016 krijgt Smart Grids Flanders, het platform van de slimme energiesector in Vlaanderen, versterking vanuit Nederlandse hoek.

Als gedetacheerde van de Nederlandse regionale netbeheerder Alliander vervoegt Muriel Denayer deeltijds het SGF team in Brussel. Muriel vertegenwoordigt daarmee een consortium van Nederlandse organisaties, verbonden in het programma Partners for International Business. Denayer: “Ik kom bruggen bouwen. Ik wil Nederlanders en Belgen in de energiesector verbinden zodat zij van elkaar te kunnen leren.”

“De geografische grens tussen België en Nederland blijkt in de praktijk een echte kennisbarrière”, stelt Muriel Denayer vast. “Dat verbaast me en daar wil ik iets aan doen. Zowel in België als in Nederland beweegt er veel in de slimme energiesector.

Onze onderzoekers, beleidsmensen en industriële spelers zijn met gelijkaardige thema’s bezig en ook de afstanden zijn verwaarloosbaar. Nederlanders en Belgen moeten elkaar beter leren kennen, zodat we elkaar vinden om samen te werken en van elkaar te leren.”

Waarom detacheert Alliander jou bij Smart Grids Flanders?
Muriel Denayer: ‘Alliander is de grootste regionale netbeheerder van Nederland, actief op het laag- en middenspanningsnet. Ik werk als consultant op hun afdeling Strategie – de afdeling die op lange-termijntrends focust en bijvoorbeeld nadenkt over internationalisering of over de rol die netbeheerders over twintig jaar zullen spelen.

Alliander wil meer doen dan enkel de wettelijke verplichting om het elektriciteits- en gasnet te onderhouden; het bedrijf zoekt actief naar een rol in de huidige, mondiale energietransitie. Zij vroegen me om te zorgen voor een duurzame link tussen Belgische spelers in de energiesector en de Nederlandse leden van het energieconsortium Partners for International Business. Dat consortium krijgt steun van de Nederlandse Rijksoverheid.”

Brussel is voor jou niet echt het buitenland?
Muriel Denayer: ‘Ik ben afkomstig van Neerijse en studeerde internationale politiek aan de KU Leuven. Daarna volgde ik de aanvullende opleiding Klimaatverandering aan de universiteit van Wageningen. Ik schreef mijn eindwerk en liep stage bij Alliander, waar ik nu nog werk. Ik woon nu zes jaar in Nederland, maar ik vind het heel fijn om me als Belgische vanuit Nederland in Vlaanderen te bewegen om verbindingen te leggen tussen onze landen.

In Nederland zijn netbeheerders op dit moment bijvoorbeeld verplicht om gebruikers een slimme meter aan te bieden. Hoeveel mensen zullen die weigeren? Welke impact zal de installatie van zo’n slimme meter hebben op het energieverbruik?

Dat is bijzonder interessant voor Belgen om mee op te volgen. Ik wil zorgen voor een optimale uitwisseling van praktijkervaring, inzichten en samenwerkingskansen tussen Vlaanderen en Nederland.’

Liggen er concrete plannen op tafel om de Belgisch-Nederlandse samenwerking vorm te geven?
Muriel Denayer: ‘Ik draai mee in het kernteam van Smart Grids Flanders en geef daar input vanuit Nederlands perspectief, of zorg voor contacten met Nederlandse experts en projectleiders. Ik ben goed verankerd in Nederland en SGF heeft een sterk netwerk in Vlaanderen, dus wij zitten in de juiste stoel om heel breed contacten te leggen.

Ik wil Nederlandse sprekers of geïnteresseerden de weg wijzen naar de maandelijkse activiteiten van SGF, waar ze hun netwerk kunnen uitbreiden en kunnen bijleren. Leden van SGF die een beurs of evenement organiseren en dit naar de juiste Nederlandse stakeholders willen communiceren, mogen me altijd contacteren.

Voorlopig ben ik aangesteld voor een periode van twee jaar. Halverwege die termijn willen we een symposium organiseren in Brussel waarop we Belgen en Nederlanders fysiek samenbrengen rond de energiethema’s die ons verbinden.’

Ligt de focus op samenwerking met België, of kijken jij en Alliander breder?
Muriel Denayer: ‘Alliander werkt ook samen met onder andere Duitsland en Texas in de Verenigde Staten. Maar als gedetacheerde bij SGF houd ik me exclusief bezig met de banden met België.

Daarnaast werk ik in Nederland rond sociale innovatie en de energietransitie op wijkniveau. Wijken die mikken op autonomie in hun energievoorziening willen vaak toch aangesloten blijven op het net.

Welke rol heeft een netbeheerder dan? Welke prikkels geef je bewoners best om hun energieverbruik op het -aanbod af te stemmen? Heel verkennend werk dus – en dat maakt het zo boeiend.”

Wilt U een beurs, evenement of seminarie onder de aandacht brengen van een Nederlands netwerk? Voert U een project uit of een studie en vraagt u zich af wie in Nederland rond gelijkaardige thema’s werkt? Contacteer Muriel Denayer via Muriel.denayer@alliander.com


(bron en foto: Smart Grids Flanders)