Eind februari 8,4% minder werklozen in Limburg

Vlaanderen telde eind februari 230.129 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 7.072 of 3% minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar, laat VDAB weten.

Trefwoorden: #vdab, #werklozen

Lees verder

HR

( Foto: VDAB )

ENGINEERINGNET.BE - Tot de niet-werkende werkzoekenden behoren de werkzoekenden met een werkloosheids­uitkerings­aanvraag, de jongeren tijdens hun beroepsinschakelingstijd, de vrij ingeschrevenen en een reeks andere niet-werkende werkzoekenden. De werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag vormen met 71,8% de grootste groep.

De werkzoekenden met een uitkering en de jongeren in beroepsschakelingstijd dalen met 5,7%. "Betere arbeidsmarktperspectieven maar ook wijzigingen in de werkloosheidsreglementering - de beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering en de strengere diploma-eis voor min-21-jarigen om een beroepsinschakingsuitkering aan te vragen – hebben daar debet aan", stelt VDAB.

De vrij ingeschreven werkzoekenden (+4,1%) en ‘andere’ (+15%) klokken daarentegen hoger af. ‘Andere’ omvat de werkzoekende leefloners maar ook de deeltijds lerenden zonder baan.

De werkloosheid blijkt zowel bij de jeugd (-0,7%), de middenleeftijdsgroep (-4,8%) als bij de 50-plussers (-1%) te dalen. Door de langere beschikbaarheid stijgen binnen de groep van de 50-plussers de werkzoekende 60-plussers met 88% van 5.177 vorig jaar naar 9.773 nu.

In Limburg daalt de werkloosheid met 8,4%. "De ex-werknemers van Ford verschenen vanaf januari 2015 in de werkzoekendencijfers. Veel ex-werknemers zijn ondertussen terug aan de slag of moeten zich niet langer meer inschrijven als werkzoekende", stelt VDAB.