Erasmus MC ontvangt internationale subsidies voor onderzoek taaislijmziekte

Wetenschappers ontwikkelen met dit geld onder meer een longmodel om nieuwe medicijnen voor cystische fibrose te testen, op basis van stamcellen van verschillende patiënten.

Trefwoorden: #Erasmus MC, #internationale subsidies, #onderzoek, #taaislijmziekte

Lees verder

research

( Foto: Erasmus MC )

ENGINEERINGNET.NL - Cystische fibrose is ook bekend onder de naam taaislijmziekte. Kinderlongarts dr. Hettie Janssens en celbioloog dr. Bob Scholte van het Erasmus MC zijn betrokken bij de twee studies die met het ontvangen budget worden verricht.

De eerste is een Amerikaanse NIH-R01-grant van 1 miljoen euro. Deze studie wordt uitgevoerd samen met Amerikaanse wetenschappers. Het Erasmus MC ontvangt de helft van het bedrag.

Janssens: "Hiermee onderzoeken we de rol van afweercellen, met name de zogenaamde neutrofielen, bij het ontstaan van longschade bij jonge kinderen met cystische fibrose. Hierdoor kunnen we deze longziekte beter begrijpen en mogelijk een nieuwe behandeling ontwikkelen."

De tweede subsidie komt van het internationale netwerk E-Rare, dat zich richt op onderzoek naar zeldzame ziektes. Dit netwerk heeft 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld aan een Europees/Canadees consortium waarvan het Erasmus MC deel uitmaakt.

Met het bedrag ontwikkelen wetenschappers op basis van stamcellen van verschillende patiënten een longmodel om nieuwe medicijnen voor cystische fibrose te testen. Het Erasmus MC ontvangt hiervoor 250.000 euro.


Op de foto: Bob Scholte en Hettie Janssens