Getest: gerecycleerd betonpuin leidt niet tot kwaliteitsverlies

De Hogeschool PXL en de Confederatie Bouw Limburg willen beton voor wegenbouw milieuvriendelijker en duurzamer maken door mer gebruik te maken van gerecycleerd betonpuin.

Trefwoorden: #betonpuin, #Confederatie Bouw, #duurzaamheid, #Hogeschool PXL, #recycleren, #wegenbouw

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.Be - De hoofdconclusie van een driejarig onderzoek uitgevoerd door de bouwopleiding van Hogeschool PXL, in samenwerking met Confederatie Bouw Limburg en VlaWeBo (Vlaamse Wegenbouwers) Limburg is dat gerecycleerd betonpuin in wegenbeton niet tot kwaliteitsverlies leidt..

Vanaf midden 2011 werd in de Vlaamse wegenbouw een nieuwe versie van het standaardbestek 250 van kracht, waardoor tot 20% van de grove steenfractie in beton voor wegenwerken uit gerecycleerd bouw- en sloopafval mag bestaan.

Toch leidde die nieuwe richtlijn de afgelopen jaren niet meteen tot drastische veranderingen in de wegenbouwsector.

Henri De Krem, bouwcoach en onderzoeker aan Hogeschool PXL: “De regel was er wel al, maar veel bedrijven bleven een beetje wantrouwig aan de zijlijn kijken, omdat de technologie nog niet op punt stond en vooral omdat er tot nog toe weinig of geen testen op hoogwaardig bouwpuin uitgevoerd waren.”

Via de recyclagebedrijven en VlaWeBo werden 9 grote stalen van diverse soorten betonpuin aan een hele batterij testen onderworpen. Er werden meer dan 600 laboproeven in totaal uitgevoerd en de resultaten zijn zeer bemoedigend.

De Krem: “Wanneer je 20% van de grove steenfractie vervangt door hoogwaardig gerecycleerd betonpuin, dan brengt geen enkele van de onderzochte stalen een nadelige invloed teweeg op de kwaliteit en eigenschappen van het wegenbeton. Het is even vorstbestendig, even duurzaam ook. In heel wat gevallen kon dat percentage gerecycleerd betonpuin bovendien probleemloos opgetrokken worden.”

Om na ta gaan of betonpuin hoogwaardig is of niet, werd een relatief eenvoudige test geselecteerd, namelijk de verbrijzelingscoëfficiënt Los Angeles. Die test is op een tweetal uur tijd uit te voeren, ongelooflijk snel als je weet dat bijvoorbeeld een vorst/dooiproef tot 3 maanden in beslag neemt.

Behoort 100% vervanging door gerecycleerd betonpuin ook tot de mogelijkheden? Hiervoor moeten nog veel meer stalen onderzocht worden. Hogeschool PXL heeft met de hulp van de wegenbouwsector de goedkeuring gekregen voor een nieuw TETRA-onderzoeksproject van 2 jaar om dit verder te onderzoeken.

Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg: “Betonpuinrecyclage is echt de technologie van de toekomst. Een groenere toekomst waartoe de wegenbouwsector zich ook moet verbinden, vind ik, want de massale ontgrinding kan niet eindeloos blijven doorgaan.”