Omzet ingenieursbureaus stijgt met 4,4% in 2015

In 2015 kenden de ingenieursbureaus een omzetgroei die hoger was dan in 2013 en 2014, die voor deze jaren op respectievelijk 2,3% en 4,1% uitkwam, aldus het CBS.

Trefwoorden: #architectenbureaus, #CBS, #faillissement, #ingenieursbureaus, #statistiek

Lees verder

nieuws

( Foto: CBS )

ENGINEERINGNET.NL - Bij de ingenieursbureaus zette het herstel na de crisis eerder in dan bij de architecten.

De omzet steeg bij architectenbureaus in 2015 met 3,9%. Na vijf jaar daling werd het omslagpunt in 2014 bereikt. In 2015 werd hier dus een positief vervolg aan gegeven. Door de jarenlange daling ligt het niveau van de omzet nog wel ver onder het niveau van 2008.

Op jaarbasis nam het aantal faillissementen bij de architecten nauwelijks af. Waar er in 2014 nog 18 bedrijven failliet gingen, waren dat er in 2015 nog steeds 17.

Bij de ingenieurs daalde het aantal faillissementen op jaarbasis fors. In 2014 gingen nog 140 bedrijven failliet, in 2015 stopte de teller op 116. Dit komt neer op een afname van ruim 20%.

Een meerderheid van de architecten en ingenieurs verwacht het personeelsbestand de komende maanden te kunnen uitbreiden. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de afgelopen kwartalen.

Een kleine meerderheid van de ondernemers rekent bovendien op een omzetgroei. De verwachtingen voor de omzet zijn bijna gelijk aan het eerste kwartaal van vorig jaar, maar wel fors lager dan de laatste drie kwartalen.

Nog steeds verwachten ondernemers een verbetering van het economisch klimaat. De tarieven die ondernemers hanteren zullen naar verwachting per saldo met 17% stijgen.

Vergeleken met vorig jaar verwachten meer ondernemers tariefsverhogingen door te voeren in het eerste kwartaal.