• 25/03/2016

Masterclass ATEX op Maintenance - Pumps & Valves 2016 - invitatie

Dit jaar verandert een en ander op het vlak van explosieveilig werken. Niet alleen wordt op 20 april 2016 de nieuwe ATEX 114 richtlijn 2014/34/EU van kracht.

Trefwoorden: #ATEX, #easyfairs, #Maintenance, #Masterclass, #Pumps&Valves

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Ook wordt de nieuwe ATEX-standaard ISO/IEC 80079-36/37 verwacht. Daarnaast zal de IECEx 05 certificatie op grotere schaal doorbreken.

Hoewel dit alles weinig directe impact op u als installatie- en/of onderhoudstechnicus heeft, is het toch belangrijk om te weten wat er nu precies wijzigt. Tijdens de Masterclass ATEX geeft Filip Verplaetsen (Adinex) samen met Andries Brakke (IAB Ingenieurs) en Michiel Bakker (MIBEX) een stand van zaken.

Sinds hun lancering hebben de ATEX 137 en 95 geen belangrijke wijzigingen ondergaan. Daar komt nu verandering in, want op 20 april 2016 wordt de ATEX 95 vervangen door de ATEX 114 richtlijn 2014/34/EU. De grootste wijzigingen situeren zich in de certificatie en het ‘papierwerk’, wat vooral aandachtspunten voor de fabrikanten en importeurs zijn.

Prof. Dr. Ir. Filip Verplaetsen van Adinex: “Niettemin is het van belang dat het onderhoudsdepartement op de hoogte is van de betekenis van de aanpassingen, en dan vooral van de nieuwe informatie op de labels. Tevens wil ik opmerken dat de ATEX 137 volledig ongewijzigd blijft, maar wel tot de ATEX 153 wordt omgedoopt.”

In het verlengde van de nieuwe ATEX zal dit jaar ook een nieuwe norm voor explosieveilige mechanische apparatuur worden gelanceerd, de ISO/IEC 80079-36/37 (ter vervanging van de Europese norm EN 13463). Ook daar is het vooral de labeling die wordt aangepast, maar er zijn tevens enkele kleine inhoudelijke wijzigingen.

Competentie bewijzen
Niet nieuw en nog niet verplicht, is de IECEx 05: een certificatie die aantoont dat personeel dat Ex-apparatuur ontwerpt, installeert, inspecteert of onderhoudt aantoonbaar competent is om deze taken uit te voeren.

Het gaat om een persoonlijke certificering die door een onafhankelijke organisatie wordt uitgereikt na een examen én de goedkeuring van het bewijs dat de persoon in kwestie wel degelijk over de nodige ervaring beschikt. Volgens Filip Verplaetsen zullen grote (vooral petrochemische) bedrijven alsmaar vaker een dergelijk certificaat eisen.

Tot slot wijst hij erop dat ATEX niet stopt bij het kiezen en installeren van apparatuur. Deze systemen moeten ook op de juiste manier worden onderhouden. “We bemerken dat technische diensten met verschillende vragen op dat vlak rondlopen. En het is weldegelijk niet zo evident om qua regelgeving het bos door de bomen te zien. In de Masterclass ATEX willen we graag wat meer duidelijkheid brengen over deze materie.”

Programma

  • 08:00 – 09:00 Ontvangst & ontbijt
  • 09:00 – 10:15   Masterclass deel 1 
    ATEX 95 wordt ATEX 114 
    Filip Verplaetsen, General Manager – Adinex

    Nieuwe ATEX standaard voor mechanische apparatuur
    Michiel Bakker, ATEX and IECEx Consultant – MIBEX

  • 10:15 – 10:45 Koffiebreak
  • 10:45 – 12:00 Masterclass deel 2

    Inspectie, onderhoud en reparatie van Ex-apparatuur (IEC 60079-17 / 19)
    Michiel Bakker, ATEX and IECEx Consultant – MIBEX

    IECEx 05 competent personeel voor installatie, inspectie en onderhoud 
    Andries Brakke, Hoger Veiligheidskundige - IAB Ingenieurs

  • 12:00 – 13:30 Lunch

Inschrijven: Klik hier



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.