Maintenance en Pumps & Valves brengen bijna 7000 professionals op de been

Het mag een mooi resultaat genoemd worden voor inrichter Easyfairs: hun twee gelijktijdig gehouden vakbeurzen brachten dit jaar bijna 7000 technische professionals bij elkaar.

Trefwoorden: #easyfairs, #maintenance, #pumps & valves, #techniek, #vakbeurs

Lees verder

Techniek

( Foto: Easyfairs )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal bezoekers brak weliswaar geen record - 5.148 deze keer vergeleken met 5.492 twee jaar geleden - maar het cijfer is ontegensprekelijk aan de hoge kant, althans voor een technisch nichegebeuren. Event Director John Barbier had 'off the record' vooraf al laten te weten te hopen op rond vijfduizend geïnteresseerden.

Barbier: “We mogen trouwens stellen dat de juiste profielen hebben aangetrokken. 53% beschikt over een directe beslissingsbevoegdheid als CEO en Managing Director of een hogere operationele managementfunctie. Ook belangrijk is de quasi gelijke verdeling tussen bezoekers uit kleine, middelgrote en grote bedrijven."

“Maar qua exposantenaantal hebben we dit jaar een absoluut record neergezet. Maar liefst 1.693 vertegenwoordigers van de 372 exposerende technologieleveranciers en contractors stonden de industrie te woord”.

Opvallend is dat geleidelijk aan de focus verschuift naar het omkaderende kennisprogramma, iets wat bij grote buitenlandse evenknieën zoals Hannover Messe in Duitsland of de World of Technology & Science (het vroegere Het Instrument) in Nederland al langer het geval is (zie leestip 2014 onderaan).

Het uitgangspunt is dat de zuiver commerciële vakbeurs als marktplaats niet langer beantwoordt aan de hedendaagse noden van de industriële gebruiker. Moderne inrichters trachten hun vakbeurzen daarom steeds meer als 'events rond ontdekken en beleven' te positioneren, platformen die waarde toevoegen voor de gebruiker. De Nederlandse techfederatie FHI bijvoorbeeld vulde dat in door 'Science' met het accent op 'beleving' aan zijn beurs toe te voegen.

Naast diverse events zoals de uitreiking van een Bemas Innovation en een Safe Maintenance Award, viel vooral de nieuwe formule van de - betalende - Masterclasses op. Barbier daarover: “Om echt toegevoegde waarde te kunnen bieden, hebben we eerst een uitgebreide enquête gevoerd om na te gaan welke onderwerpen technische mensen echt bezighouden. Op basis daarvan werden negen masterclasses op punt gezet."

"Natuurlijk hadden we meeval dat precies op de eerste beursdag de ATEX 95 richtlijn werd gewijzigd ATEX 114. Momentum dus. Deze masterclass lokte dan ook meer dan honderd bezoekers, een voltreffer. Ook de masterclasses ‘basis in de pomptechnologie’ en ‘warmtevalorisatie’ kon op met veertig deelnemers op interesse rekenen."

Helemaal in de sfeer van techniek en onderhoud was de exposanten gevraagd deze keer op hun stand extra aandacht te besteden op praktische demonstraties. Wie intekende, werd opgenomen in een 'demoroute'. Barbier: "Die telde dit jaar 78 bedrijven. Bezoekers hebben dus heel veel applicaties aan het werk gezien. Als we op de vele positieve reacties van zowel standhouders als bezoekers afgaan, zijn we met glans in ons opzet van ontdekken en beleven geslaagd."


Maintenance 2017 wordt op 29 en 30 maart 2017 samen met Cleantech 2017 en M&R 2017 georganiseerd. En op 21 en 22 maart 2018 kunt u opnieuw in Antwerp Expo terecht voor de combi Maintenance en Pumps & Valves.