• 18/04/2016

Masterclass Safety op Maintenance - Pumps&Valves 2016 - invitatie

Procesveiligheid houdt zich bezig met de veiligheid van procesinstallaties. In dergelijke installaties worden chemische stoffen opgeslagen, verwerkt of geproduceerd.

Trefwoorden: #Maintenance 2016, #Masterclass, #Pumps&Valves 2016, #Safety

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - We vinden deze installaties in de eerste plaats terug in de chemische en petrochemische industrie, maar ze zijn ook aanwezig in tal van bedrijven uit andere sectoren (bv. industriële koelinstallaties, solventopslagtanks met bijhorende verlaadplaatsen...). Tijdens de Masterclass SAFETY geeft ir. Bert Brouwers van Agidens een update.

Beheer van procesveiligheid via Process Safety Management strategie
Procesveiligheid is een aparte specialisatie binnen de veiligheidstechniek. De klassieke modellen om arbeidsveiligheid te beheersen zijn niet zonder meer toe te passen voor procesveiligheid. Het ontbreken van een goed begrip van procesrisico's en van een gepaste aanpak van procesveiligheid ligt aan de basis van tal van incidenten.

De potentiële gevolgen van incidenten in de procestechniek zijn vaak zeer groot, en niet te vergelijken met de omvang van de gevolgen in de klassieke arbeidsveiligheid. Denk bij voorbeeld maar aan de gevolgen van een grote wolk giftig gas, die vrijkomt nabij een stad.

De veiligheid van (chemische) procesinstallaties is dus cruciaal. Omwille van de zeer grote potentiële gevolgen vraagt het uitbaten van een procesinstallatie een duidelijke strategie om de mogelijke risico’s te beheren en te beheersen.

Onder de noemer Process Safety Management (PSM) wordt de brede waaier aan activiteiten gevat die de veiligheid van het ontwerp, en de borging ervan over lange termijn tijdens de uitbating bedoeld.

De HAZOP techniek om procesafwijkingen te analyseren en te evalueren
De risicoanalyse vormt een essentieel onderdeel van het beheer van de procesveiligheid. De specifieke eigenschappen van proces gerelateerde gevaren maakt dat specifieke technieken zijn ontwikkeld voor deze toepassingen.

Aangepaste technieken zoals de Hazard and Operability Study (HAZOP) richten zich specifiek op het in kaart brengen van procesafwijkingen, en deze te analyseren en te evalueren. Daarnaast staat het menselijk handelen hierbij centraal. Dit kan zowel zijn voor nieuwe procesinstallaties als voor bestaande installaties.

Een HAZOP wordt vooral gebruikt binnen de procesindustrie en in de (petro)chemische industrie (Seveso / BRZO), maar kan daarnaast ook worden toegepast binnen de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie.

De Masterclass Safety vangt aan met een kort overzicht van de voornaamste beschikbare principes binnen veiligheidstechniek, en gaat daarna dieper in op HAZOP als voornaamste en meest toegepaste risicoanalyse methode voor procesinstallaties. De uitvoering van een studie volgens de HAZOP methode wordt geïllustreerd aan de hand van op de praktijk gebaseerde voorbeelden.


Programma:
08:00 – 09:00    Ontvangst & ontbijt

09:00 – 10:15    Masterclass deel 1 

  • Beheer van Procesveiligheid / Process Safety Management – een overzicht

      Bert Brouwers, Sr. Consultant Technical Safety - Agidens

10:15 – 10:45    Koffiebreak

10:45 – 12:00    Masterclass deel 2

  • Risicoanalysetechnieken i.f.v. procesveiligheid 

      Bert Brouwers, Sr. Consultant Technical Safety - Agidens

12:00 – 13:30    Lunch

Inschrijven: Klik hier



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.