Hightech traceersysteem gebruikt tijdens Ronde van Vlaanderen

Organisator Flanders Classics gebruikte tijdens de 100ste editie van de Ronde van Vlaanderen voor het eerst een traceersysteem in de wedstrijden voor elite mannen, elite vrouwen en fan ride.

Trefwoorden: #Flanders Classics, #Geodynamics, #GPS, #GPS-tracker, #Ronde van Vlaanderen

Lees verder

Techniek

( Foto: Geodynamics )

ENGINEERINGNET.BE - De wagens met de rode vlag en de groene vlag, die respectievelijk aan de kop en de staart van de koers reden, hadden een traceertoestel van het Kortrijkse softwarebedrijf GeoDynamics aan boord.

De in totaal zes toestellen registreerden de locatie van de wagens met de rode en groene vlag in de drie wedstrijden. Het apparaat bevat een simkaart om die posities in realtime door te sturen naar beveiligde servers.

De organisatie kon te allen tijde op elke computer, smartphone en tablet met internettoegang zien waar de wagens met de rode en groene vlag zich bevonden.

“We merken elk jaar op dat we bijzonder afhankelijk zijn van onze seingevers langs de kant van de weg om vanuit het coördinatiecentrum alles in goede banen te leiden”, zegt Nicolas Denys, verantwoordelijke voor de organisatie.

“We werken met gemiddelde tijdstippen en livebeelden waardoor we een inschatting kunnen maken van de locatie van alle renners”, vult koersdirecteur Wim Van Herreweghe aan. “Maar naarmate de koers vordert, valt het peloton uiteen in kleinere groepen en is het moeilijker om het overzicht te bewaren.”

Met dit track & trace-systeem kreeg de organisatie een duidelijk zicht op onder meer de renners. Dat is nuttig voor de planning van andere activiteiten tijdens de Ronde. Het systeem hielp de organisatie ook om ordediensten en seingevers correcte informatie te geven.

“Aan de hand van de gps trackers kon de organisatie nu doorgeven aan de seingevers waar de renners zich bevonden en hoeveel er nog moesten passeren”, vervolledigt Stijn Stragier van GeoDynamics.