Winnaars Fiets Innovatie Award 2016 bekend

Er zijn drie winnaars, waaronder een track & trace systeem voor fietsen, een techniek om het schakelwerk van de fiets te verbeteren en een verbeterde riemaandrijving voor fietsen.

Trefwoorden: #AXA connect module, #CDS - Eco, #Fiets Innovatie Award, #riemaandrijving, #SRAM RED eTAP, #track & trace systeem

Lees verder

Techniek

( Foto: © RAI Vereniging )

ENGINEERINGNET.NL - Voor de elfde keer organiseerde RAI Vereniging de verkiezing van de Fiets Innovatie Award.

Dit jaar werden 27 fietsinnovaties van zeer uiteenlopende aard aan de vakjury ter beoordeling aangeboden.

De uiteindelijke drie winnaars zijn geselecteerd na een pitch voor de vakjury op 24 maart. De uitreiking vond plaats tijdens het onlangs gehouden Tweewieler Retail Trends Congres in Utrecht.


De drie Fiets Innovatie Awards 2016 zijn toegekend aan:

 1. Sparta / AXA Stenman: Sparta M8i met AXA connect module
  Door een permanente internetverbinding met een door AXA ontwikkeld track & trace-systeem toe te passen op een e-bike, is de eigenaar altijd verbonden met zijn fiets. Hierdoor is het nieuwe systeem in staat om een melding te geven als de fiets onverwachts wordt verplaatst of omvalt.

  Een gestolen of verplaatste fiets is op die manier ook weer op te sporen. Naast deze opsporingsfunctie krijgt de bezitter ook automatisch een melding met het advies de accu bij te laden als deze bijna leeg is of om een onderhoudsafspraak tijdig in te plannen.


 2. SRAM Europe: SRAM RED eTAP
  Met eTAP wordt moderne elektronica toegevoegd aan het schakelwerk op de fiets. De eTAP is 100% draadloos en werkt met schakelflippers die verwarring tussen op- en terugschakelen minimaliseren. Het systeem bevat een ingebouwd coderingsalgoritme.

  De schakelsignalen worden verzonden en ontvangen met behulp van een draadloos protocol dat door SRAM is ontwikkeld. De eTAP beschikt over een licht, snel oplaadbaar en uitwisselbaar accu-pack dat is verwerkt in elke derailleur.


 3. Widek: CDS - Eco
  Continental en Widek hebben de samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Continental heeft een jaar geleden haar CDS-systeem op de markt gebracht. Widek heeft haar expertise op het gebied van metaal en kunststoffen ingezet om betaalbare tandwielen voor CDS te ontwikkelen waarbij metaal en kunststof gecombineerd zijn.

  Een speciaal kunststof wordt gebruikt om slijtage te minimaliseren. De grote voordelen van de combinatie van de kunststof tandwielen en de riem zijn: beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting, stil, schoon en onderhoudsarm.