• 11/04/2016

Masterclass Asset Management op Maintenance - Pumps & Valves 2016 - invitatie

De maintenancemarkt is volop in beweging. Nieuwe technologieën doen hun intrede, maar ook nieuwe ideeën over de rol en organisatie van onderhoud in bedrijven.

Trefwoorden: #Asset Management, #Maintenance, #Masterclass, #Pumps & Valves

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Twee van de meest in het oog springende trends zijn ‘smart maintenance’ en ‘asset management’. “Beide zijn met elkaar verweven door het belang van een correct gegevensbeheer”, aldus Wim Vancauwenberghe, Directeur van BEMAS, the Belgian Maintenance Association vzw.

“We staan voor een grote omwenteling binnen de onderhoudswereld. Wie nu niet op de trein springt, zal snel een grote achterstand oplopen.”

We staan aan de vooravond van een vierde industriële revolutie. ‘Industrie 4.0’, zoals ze ook wel eens wordt genoemd, is gebaseerd op ‘cyber physical systems’: systemen die (draadloos) met elkaar zijn verbonden, op elk moment informatie kunnen uitwisselen en zelfstandig beslissingen nemen. Dat deze (r)evolutie ook een impact op het onderhoud zal hebben, zal niemand verbazen.

Wim Vancauwenberghe: “Maintenance zal meesurfen op de golven van de digitale evolutie die volop haar intrede doet in de industrie. En dat is geen verre toekomstmuziek, integendeel. Vandaag zijn verschillende grote en kleine spelers al het pad aan het effenen. En ook op het terrein, bij de industriële bedrijven, worden de eerste implementaties gerealiseerd.

Wie (in de toekomst) gaat voor een smart factory, kan maar beter vandaag al zijn onderhoudsdienst slim inrichten. In de Masterclass Smart Maintenance willen we verschillende slimme oplossingen uitgebreid onder de loep nemen.”

Mobile devices doen hun intrede
De introductie van ‘mobile devices’ (smartphones en tablets) is zonder de twijfel het meest zichtbare onderdeel van ‘smart maintenance’. Wim Vancauwenberghe: “In dat kader investeren heel wat ondernemingen momenteel in de uitrol van draadloze netwerken binnen de bedrijfsmuren. De bedoeling ervan is het personeel toe te laten allerlei taken met een smartphone of tablet te laten uitvoeren, ook op het vlak van onderhoud.

En het ziet ernaar uit dat dit een zee van mogelijkheden zal openen die de efficiëntie aanzienlijk zullen verhogen. De technieker krijgt via zijn toestel immers toegang tot waardevolle informatie: werkinstructies, veiligheidsvoorschriften, technische tekeningen, handleidingen, ... Zonder zich te verplaatsen, kan hij nagaan of onderdelen in het magazijn beschikbaar zijn.

Moet hij een bestelling plaatsen? Dan kan dat met enkele kliks. En meteen krijgt hij ook zicht op de leveringstermijn, waardoor hij de ingreep al in kan plannen. Even snel op het web surfen naar een (YouTube) instructiefilm over een specifieke oplossing?

Geen probleem, het kan meteen vanop de werkplek. De huidige generatie jonge technici zijn ‘digital natives’ en vinden onmiddellijke toegang tot informatie een evidentie. Hoog tijd dus dat de technische diensten zich op die manier inrichten!”

In de strijd tegen vergrijzing
Naast de snelle toegang tot informatie, bieden ‘mobile devices’ nog een andere grote troef: interactiemogelijkheden. Apps laten toe om aan te duiden welke taken zijn uitgevoerd en ze kunnen opmerkingen of tips geven. Wim Vancauwenberghe: “Het mooie is dat al deze informatie meteen in het centrale CMMS of ERP-systeem wordt opgeslagen, waardoor niks verloren gaat én de data voor alle andere gebruikers beschikbaar zijn.

Vandaar dat ik in deze oplossing ook een gigantisch potentieel zie in het kader van de vergrijzing. Oudere personeelsleden houden er bijna allemaal een notitieboekje met tips & tricks op na. Wel, stuur gedurende enkele maanden jongeren met die mensen op pad en laat ze al deze informatie in hun ‘smart device’ opslaan. Op die manier wordt de gigantische kennis van de ‘oude rotten in het vak’ niet alleen aan hun opvolger, maar aan alle medewerkers overgedragen!”

Inspelen op de leefwereld van jongeren
De drempel om mobile devices te gebruiken, is erg laag. Vooral dan bij de jongere generaties voor wie apps, sociale media, informatie delen, ... eerder een dagelijkse gewoonte is. Wim Vancauwenberghe: “Bedrijven zullen wel een inspanning moeten leveren om al hun technische informatie op die mobiele apparaten af te stemmen.

En dit gaat verder dan apps aankopen/ontwikkelen of documenten digitaliseren. Profiteer ervan om werkprocedures met aantrekkelijke foto’s te illustreren, uitleg via korte filmpjes te geven, interactiemogelijkheden te creëren, ... Kortom, speel in op de leefwereld van jongeren. Want zij zullen de drijvende kracht achter Industrie 4.0 zijn!”

Andere trend: Asset Management
Data en data-integriteit vormen trouwens een wezenlijk onderdeel van de andere megatrend in onderhoudsland, namelijk de introductie van ‘asset management’. Met de publicatie van de ISO 55000-norm in januari 2014 was al een eerste grote stap gezet, en momenteel zijn heel wat productiebedrijven en andere asset owners bezig met de implementatie van de principes van de norm.

Wim Vancauwenberghe: “Asset management komt erop neer dat alle afdelingen naar eenzelfde doelstelling werken: het maximale rendement uit alle assets halen in functie van de doelstelling van het bedrijf. Vandaar dat ze moeten samenwerken en informatie uitwisselen. Zo is het bijvoorbeeld cruciaal dat bij de aankoop of engineering van installaties ook het luik onderhoud in rekening wordt gebracht.

Om dit te verwezenlijken, is het essentieel dat er eenduidige gegevens ter beschikking zijn, die door alle partijen consulteerbaar zijn. Ook moet die informatie efficiënt worden beheerd, zodat er geen verschillende versies van documenten circuleren. Tevens moeten interactiviteit en uitwisseling mogelijk zijn. Het is evident dat databeheer en smart maintenance in dit kader een belangrijke rol spelen, dus is de link met onze andere masterclass snel gelegd.

Dat we een afzonderlijke masterclass aan asset management wijden, is omdat de aanpak van het onderhoudsdepartement en de manier waarop maintenance wordt aangepakt, toch wel wat wijzigt wanneer een bedrijf op asset management inzet.

We willen tonen hoe onderhoudsafdelingen zich kunnen voorbereiden zodat ze snel op de trein kunnen springen. Want de vraag voor de implementatie van asset management en ISO 55000 zal vanuit de aandeelhouders of andere stakeholders van de organisatie steeds luider klinken!”


Programma
12:00 – 13:30     Ontvangst & lunch

13:30 – 14:45     Masterclass deel 1 

  • Onderhoud in een kader van Asset management: Wat zijn de voordelen? 

      Kris Laureys, Senior Manager Asset Management - KPMG Advisory

14:45 – 15:15     Koffiebreak

15:15 – 16:30     Masterclass deel 2

  • De EN 16646 guideline over onderhoud in het kader van het beheer van fysieke activa 

    Kari Komonen, Member of the Board - EFNMS

16:30 – 17:00     Drink

Inschrijven: Klik hier



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.