Energieprijs voor Belgische industrie tot 40% duurder dan in buurlanden

Stilstand van Belgische kerncentrales en gebrek aan invoercapaciteit op piekmomenten hebben langdurige gevolgen: veel bedrijven sloten al in 2015 (dure) contracten af voor het komende jaar.

Trefwoorden: #deloitte, #energie, #energieprijs, #febeliec

Lees verder

Nieuws

( Foto: Alliander )

ENGINEERINGNET.BE - Voor de vierde keer berekende Deloitte in opdracht van Febeliec de elektriciteitskosten voor industriële bedrijven in België en de drie buurlanden.

Op een aantal vlakken werd vooruitgang geboekt, maar Belgische industriële bedrijven betalen nog steeds 16 tot 40% méér dan het gemiddelde van de buurlanden, zo blijkt. Volgens de studie betalen bedrijven 6 tot 11 euro per MWh méér in Vlaanderen en 7 tot 18 euro per MWh méér in Wallonië dan de gemiddelde elektriciteitsprijzen van alle onderzochte landen.

Volgens Febeliec zijn er wel vrij stevige verschillen voor de diverse componenten van de totale elektriciteitskost: de elektriciteitsprijs, netkosten en belastingen.

De elektriciteitsprijs
zelf lag in ons land doorheen het jaar 2015 nog significant hoger dan in de buurlanden door de onbeschikbaarheid van verschillende kerncentrales en een tekort aan invoercapaciteit op momenten van hoge vraag.

Naar het einde van het jaar toe, door de aangekondigde heropstart van Doel 3 en Tihange 2, en door de verlenging van de levensduur van Doel 1 en Doel 2, evolueerden de Belgische prijzen snel in de richting van het gemiddelde van de buurlanden.

"Maar heel wat bedrijven hadden op dat moment al contracten voor 2016 afgesloten en nemen deze prijshandicap nog mee gedurende verschillende trimesters, of zelfs het hele jaar", aldus Febeliec.

Wat betreft de netkosten
blijven de tarieven van beheerder Elia globaal genomen competitief t.o.v. de buurlanden, maar voor specifieke verbruiksprofielen (in het bijzonder zeer stabiele en voorspelbare industriële afnemers) "geven nu alle buurlanden significante kortingen - tot 90%! - aan hun industrie."

Bij de belastingen
werd in de industrie vooral de gedeeltelijke vrijstelling voor de openbaredienstverplichting op applaus ontvangen.

Die vrijstelling werd in Wallonië aan Elia via een inkoopplicht voor groenestroomcertificaten opgelegd. "Hierdoor werd retroactief de kost voor sommige bedrijven significant verlaagd, voor zover ze aan specifieke criteria voldoen."

"Toch blijft deze kost substantieel en een zware last voor de Waalse industrie. Voor alle Belgische industriële verbruikers steeg de kost voor de strategische reserve tot bijna 1 euro per MWh, zonder degressiviteit of plafonnering."

Ook in de buurlanden werden talrijke evoluties opgetekend, maar globaal genomen bleven de belastingen op het elektriciteitsverbruik, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, significant hoger dan in de buurlanden.

Febeliec herhaalt zijn pleidooi voor de invoering van een energienorm, waarbij de elektriciteitskost van onze bedrijven wordt gebenchmarkt t.o.v. die in de buurlanden.

"Indien de elektriciteitskost in België hoger ligt dan in de buurlanden, moeten de verschillende bevoegde overheden maatregelen treffen om de competitiviteit van onze industrie te herstellen", aldus de belangenvereniging.