Installatie eerste turbine windpark Kattenberg-Reedijk

De bouw van het RWE Windpark Kattenberg aan de A58 tussen Tilburg en Eindhoven draait op volle toeren. Onlangs werd de eerste van in totaal vier windturbines met succes geïnstalleerd.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #Essent, #groene energie, #rotorblad, #RWE, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Essent )

ENGINEERINGNET.NL - Als de vier windturbines met een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van 10 megawatt in werking zullen zijn, worden er 8.500 Nederlandse huishoudens voorzien van groene stroom.

Als het weer goed blijft, kan elke week een windturbine geïnstalleerd worden. De onderdelen van de windturbines worden geassembleerd met behulp van een kraan met een hijsvermogen van 600 ton.

Bij gunstige weersomstandigheden duurt de bouw van een windturbine ongeveer drie dagen: één dag voor de assemblage van de torensecties, een dag voor de installatie van de gondel en de derde dag worden de rotorbladen gemonteerd.

Gemiddeld duurt het drie dagen om de kraan te demonteren en weer bij de volgende windturbinepositie op te bouwen. Om zoveel mogelijk files te voorkomen proberen we zoveel als mogelijk voor en na de spits te werken en worden de onderdelen ’s nachts aangevoerd.

De windturbines hebben een capaciteit van 2,4 megawatt. De stalen toren alleen al is meer dan 90 meter hoog en bestaat uit vier elementen. Het totale gewicht is meer dan 200 ton.

De gondel, met de naaf, weegt ongeveer 100 ton. De drie rotorbladen van glasvezelversterkte kunststof zijn elk 58 meter lang en wegen 10 ton. In de zomer moet het windpark volledig operationeel zijn.

Als de windturbines gaan draaien zal er ook een gedeelte van de opbrengst naar de gemeenten Oisterwijk en Oirschot gaan. Dit gaat om een jaarlijkse bijdrage van 15.000 euro. Dit is bedoeld om de lokale duurzame projecten te financieren.