• 13/04/2016

Masterclass Process monitoring & control op Maintenance - Pumps&Valves 2016 - invitatie

Pompen gaan in toenemende mate hand in hand met meet- en controleapparatuur. Bij de aankoop van de pomp wordt echter te weinig rekening met deze systemen gehouden.

Trefwoorden: #Maintenance, #Masterclass, #Process monitoring & control, #Pumps&Valves

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Of worden verkeerde keuzes gemaakt. Of gebeurt de installatie verkeerd. Resultaat? De investeringen leveren niet het verhoopte resultaat op, met als gevolg talrijke storingen in het productieproces en een verkorte levensduur van pompen, kleppen en ventielen.

Wilt u dergelijke problemen vermijden? Volg dan de Masterclass ‘Monitoring & Control’, waarin ACTA de vaakst voorkomende fouten en oplossingen zal toelichten.

Pompen mogen niet als een afzonderlijke componenten worden bekeken. Ze zijn immers onderdeel van een groter geheel. Niet alleen omdat ze tot een machine of proces behoren, maar ook omdat ze (steeds vaker) door ‘monitoring & control’-apparatuur worden omringd.

Eddy Van Krieken, Afdelingsmanager Elektro, Meet- en Regeltechniek bij ACTA vzw (organiseert opleidingen voor onder meer de (petro)chemische sector): “Deze meet- en regelapparatuur situeert zich op verschillende vlakken. Eerst en vooral voor de beveiliging van de pomp zelf, om oververhitting en drooglopen te voorkomen.

Dit zijn onder meer temperatuursensoren, trilvorken en vlotters, drukmeters, drukschakelaars op de spervaten van de glijringdichtingen, ... Die kunnen deze problemen en dus grote schade aan de pompen vermijden. Ten tweede zijn er monitoring- en controleoplossingen die informatie over de werking van de pomp geven, zoals druktransmitters die de zuig- en persdruk meten, temperatuurdetectoren en debietmeters.

Deze bezorgen de operatoren en onderhoudstechnici onontbeerlijke gegevens om bij storingen snel en efficiënt in te grijpen. Een derde soort meet- en regelsystemen bevindt zich in het productieproces en/of op het traject tussen de pomp en de tanks, reactoren, ... Ten slotte zijn er nog de systemen voor monitoring en controle van de opslagtanks, reactoren, ...”

De explosieve toename aan meet- en regelsystemen is op zich een hele goede zaak. Deze die voor de beveiliging worden aangewend, vermijden grote en dure schade aan pompen, machines, tanks, reactoren, ... Tevens voorkomen ze catastrofes, zoals het overlopen van een tank die een chemisch medium opslaat.

De andere types zijn dan weer verantwoordelijk voor een schat aan informatie waardoor de operator en onderhoudstechnicus snel en adequaat op problemen kunnen inspelen. Jammer genoeg wordt in veel bedrijven lang niet het onderste uit de meet- en regelkan gehaald. Niet omdat er geen investeringen gebeuren, wel omdat de monitoring- en controlesystemen onvoldoende op de pompen zijn afgestemd, of vice versa.

Eddy Van Krieken: “Om uitstekende resultaten te boeken, is zowel kennis van elektronica als van mechanica nodig. Iedereen die bij de bouw van een installatie is betrokken, zou eigenlijk over een basiskennis instrumentatie dienen te beschikken. Maar daarnaast moeten ze ook voldoende over het te verpompen medium weten.

In feite moeten dus drie kennisterreinen met elkaar worden verenigd: mechanica, elektronica en chemie. Pas dan is het mogelijk om de juiste oplossing te kiezen. En deze op de juiste manier te installeren. We merken wel vaker dat op dat vlak de voorschriften van de fabrikanten niet worden gevolgd.

Een typisch voorbeeld zijn de debietmeters: om correcte metingen te verkrijgen, moeten deze gemonteerd zijn op leidingen die zowel voor als na het instrument gedurende een bepaalde afstand recht lopen. Dit soort fouten kan verregaande gevolgen hebben. Want vergeet niet dat foutieve metingen tot slechte eindproducten, ongevallen en kostelijke schade kunnen leiden. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

Dus nodig ik u graag uit voor de Masterclass Monitoring & Control waarin we heel wat tips & tricks zullen geven om uw meet- en regelapparatuur in combinatie met uw pompen optimaal te laten renderen.”


Programma
12:00 – 13:30     Ontvangst & lunch

13:30 – 14:45     Masterclass deel 1 

  • Welke procesmetingen vinden we rondom een pomp?
  • Op welke wijze kan ik mijn pomp beveiligen  tegen droogloop en te hoge temperatuur?    

      Eddy Van Krieken, Afdelingsmanager Electro, meet en regeltechniek - Acta vzw

14:45 – 15:15     Koffiebreak

15:15 – 16:30     Masterclass deel 2

  • Welke metingen vinden we meestal terug in een procesplant voor het meten van debiet, niveau, druk en temperatuur?
  • Met welke punten moeten we rekening houden bij de inbouw van procesmetingen in een procesplant?

      Eddy Van Krieken, Afdelingsmanager Electro, meet en regeltechniek - Acta vzw

16:30 – 17:00     Drink

Inschrijven: Klik hier



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.