Meer dan 40% B2B-facturen in België te laat betaald

Uit de Payment Practices Barometer van Atradius blijkt dat meer dan 40% van de Belgische B2B-facturen te laat betaald worden.

Trefwoorden: #Atradius, #B2B, #betaling, #laattijdige betaling, #Payment Practices Barometer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Voor deze Payment Practices Barometerwerd het betaalgedrag van 3000 bedrijven in 13 landen nagegaan.

Uit de barometer blijkt ook dat het ondernemersklimaat in 2016 uitdagend zal blijven. Reden hiervoor zijn de daling van de grondstoffenprijzen en de vertraging van de Chinese economie.

Dit jaar wordt er geen verbetering verwacht op het vlak van faillissementen, de prognose voor het absolute niveau van faillissementen in de eurozone blijft 66% hoger dan voor de crisis van 2007.

Ongeveer 90% van de respondenten die aan het onderzoek Payment Practices Barometer voor West-Europa heeft deelgenomen, werd in het afgelopen jaar geconfronteerd met achterstallige facturen aan B2B-klanten.

Gemiddeld blijft bijna 40% van de totale waarde aan B2B-vorderingen in gebreke. In België is dat 41.3%. De respondenten in Italië en Griekenland werden het meest negatief beïnvloed door laattijdige betalingen (50%).

De laattijdige betalingen van binnenlandse facturen zijn in bijna 57,9% van de gevallen te wijten aan onvoldoende fondsen bij klanten. Vorig jaar was dat nog 51,4%. Ook het percentage van de respondenten in West-Europa dat om deze reden laattijdige betaling van buitenlandse facturen meldde steeg: 40,2% in vergelijking met 37,1% vorig jaar.

Ongeacht de reden waarom B2B-klanten hun facturen te laat betalen, hebben deze praktijken negatieve gevolgen voor de respondenten in West-Europa, veroorzaken ze financiële problemen en heeft het gevolgen voor de rest van de supply chain.

Christophe Cherry, Country Director België-Luxemburg: “In België stellen we een verslechtering van de kwaliteit van de betalingen vast, vooral in de bouwsector. Het is duidelijk dat de belangrijke daling van de overheidsinvesteringen een enorme impact hebben op de activiteitsgraad en dus op de liquiditeiten. We spreken absoluut nog niet van een kritieke situatie, maar we volgen dit wel van nabij op.”

Respondenten in Groot-Brittannië werden het zwaarst getroffen door laattijdige betalingen van hun exportklanten (46,4% van de totale waarde van de Britse export kredietverkopen werd naar verluidt te laat betaald door B2B-klanten, in vergelijking met een gemiddelde van 38,3% in West-Europa).


Belangrijkste resultaten voor België:

  • De betalingsachterstanden bedragen gemiddeld 25 dagen, ze nemen toe en liggen hoger dan het West Europese gemiddelde (22 dagen).
  • De oninbare B2B-vorderingen komen het vaakst uit de bouwsector, de sector van de duurzame consumptiemiddelen en uit de dienstensector.
  • De voornaamste reden van betalingsachterstand blijft het gebrek aan liquiditeiten met 58.2%, tegen 50.3% vorig jaar (58% gemiddeld voor West Europa)
  • De DSO (Days Sales outstanding) zit op 51 dagen (gemiddelde van de studie ligt op 48 dagen), zijnde 9 dagen hoger dan één jaar geleden en 30% van de respondenten verwacht zich nog aan een verdere aftakeling in de volgende 12 maand.