Gimv verkoopt halfgeleiderbedrijf GreenPeak aan Qorvo

Gimv verkoopt, samen met mede-investeerders zijn aandeel in GreenPeak Technologies aan het beursgenoteerde Qorvo.

Trefwoorden: #Gimv, #Green Peak, #ICT, #Internet of Things, #investeringsmaatschappij, #IoT, #Qorvo, #WiFi

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Green Peak )

ENGINEERINGNET.BE - In mei 2006 leidde Gimv een kapitaalronde van 6.1 miljoen euro van het Nederlandse halfgeleiderbedrijf Xanadu Wireless, dat in 2007 fusioneerde met het Belgische Ubiwave en vervolgens herdoopt werd tot GreenPeak Technologies.

Het bedrijf groeide uit tot een belangrijke speler in RF-communicatietechnologie voor draadloze toepassingen in huis. Het biedt innovatieve controllerchips met ultralaag verbruik voor draadloze datacommunicatie aan, die gebruikt worden in toepassingen voor het slimme huis en het zgn. internet der dingen, zoals energie-efficiëntie, verlichting, verwarming en HVAC-controle, thuiszorg, toegangscontrole en beveiliging.

Ongeveer 25 jaar geleden ontwierp en ontwikkelde GreenPeak CEO Cees Links samen met enkele medewerkers van het huidige team de eerste draadloze netwerktechnologie: WiFi.

Vandaag hebben Links en zijn team het draadloze thuisnetwerk van de volgende generatie ontwikkeld, op basis van de draadloze communicatiestandaard ZigBee/IEEE 802.15.4.

Net als WiFi is het bedoeld om de diverse toestellen in huis met elkaar te verbinden en bewoners in staat te stellen die toestellen te monitoren en te bedienen met een smartphone, via het internet, van waar ook ter wereld.

GreenPeak verkoopt wereldwijd zijn producten in de VS, Europa, Azië en Latijns-Amerika en biedt zijn draadloze producten en technologie aan aan vooraanstaande OEM's en ODM's met het oog op integratie in hun toepassingen.

Cees Links, CEO Greenpeak: “De overname van GreenPeak door Qorvo zal de nodige context creëren voor verdere groei en onze rol in toekomstige ontwikkelingen bevorderen. Over de voorbije jaren was Gimv een bijzonder geëngageerde en volhardende investeerder, zonder wie we vandaag niet zo succesvol zouden zijn.”

Voor Gimv heeft deze uitstap een netto positieve impact van 5.3 miljoen euro op het eigen vermogen op 31 december 2015. Over de gehele periode leverde deze investering een rendement op dat het langetermijn-gemiddelde overtreft. Er worden geen verdere financiële details over deze transactie bekendgemaakt.

De transactie wordt naar verwachting in het lopende kwartaal afgerond, onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden.