Green Team Twente onthult nieuwe waterstofauto

Green Team Twente onthult vandaag de nieuwe waterstofauto H2.Zero voor de Shell Eco Marathon, de grote Europese duurzaamheidsrace in Londen (juli 2016).

Trefwoorden: #duurzaamheidsrace, #Green Team Twente, #Shell Eco Marathon, #waterstofauto

Lees verder

research

( Foto: screen Vimeo - Green Team Twente )

ENGINEERINGNET.NL - Het team kan met de nieuwe auto een (omgerekend) brandstofverbruik van 1 op 1000 halen.

De H2.Zero kan op de energiehoeveelheid uit een reep Snickers drie uur rijden. Het team mikt op een podiumplek. De nieuwe waterstofauto is flink verbeterd en is gebouwd voor het heuvelachtige parcours in Londen.

Door de vele heuvels in het parcours rondom het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park in Londen heeft het team de complete aandrijflijn van de vorige waterstofauto veranderd. Zo werden de versnellingsbak en buffer aangepast.

Alleen de aerodynamica (en dus de vorm) van de auto werden overgenomen van het vorige team, dat een auto bouwde auto die toegankelijker werd en meer de auto van de toekomst symboliseerde.

Het nieuwe team optimaliseerde de auto op technisch gebied en voegde bovendien nog een futuristische deur toe aan het ontwerp. Het team volgt de sterke opkomst van de waterstofauto. Zo zijn veel autofabrikanten al gestart met de grootschalige productie van auto’s op waterstof.

Wouter Jeuring, Green Team Twente: “De brandstofcel in de H2.Zero is hetzelfde als in de vorige auto, maar verder zijn er belangrijke veranderingen. De organisatie heeft de eisen aangescherpt. Onze nieuwe auto krijgt daarom een dakconstructie, met een vleugeldeur aan de zijkant, een zogeheten ‘Gullwing’-design.”

Het team bracht tevens een belangrijke verbetering aan in de achterophanging van de auto. Die werd aangepast naar een zogenaamd double wishbone systeem. Double wishbones zijn stangen die samen met hun ophangingspunt en de feitelijke ophanging van het wiel een vierstangenmechanisme vormen.

Dat zorgt ervoor dat alle vier de wielen volledig onafhankelijk van elkaar kunnen veren en dat het wiel daarbij rechtop blijft. Alle vier de wielen zijn nu vastgemaakt aan de auto door middel van koolstofvezel stangen.

De ophanging is nu niet alleen erg light, maar ook makkelijk aan te passen. Dit systeem lijkt veel op dat in lichtgewicht raceauto’s, zelfs in de Formule 1.

Vanaf 30 juni gaat Green Team Twente de strijd aan met ruim tweehonderd andere teams tijdens de Shell Eco Marathon, waarbij het de bedoeling is zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof.

Naast de Shell Eco Marathon in Londen, doet Green Team Twente ook mee aan de EducEco Challenge in Frankrijk. Deze kleinere duurzaamheidsrace vindt plaats in mei.